Putin mení imidž akčného hrdinu na prostého muža z ľudu

Priamy prenos z moskovského pochodu "Nesmrteľného pluku" na počesť padlých v druhej svetovej vojne pripravil 9. mája divákom prekvapenie. V dave ľudí nesúcich potréty svojich príbuzných, ktorí zahynuli vo vojne, kráčal aj Vladimir Putin so zarámovanou fotografiou svojho otca.

15.05.2015 16:39
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin sa 9. mája zapojil do pochodu "Pluku nesmrteľných" na pamiatku padlým v druhej svetovej vojne s portrétom svojho otca.
debata (200)

Po asi tridsiatich sekundách, keď sa televízny moderátor ani slovkom nezmieňoval o prítomnosti prvého muža štátu v sprievode, nasledoval komentár. „Toto je udalosť, pri ktorej ide politika do úzadia. Toto je deň, keď sme si všetci rovní,“ zaznelo v prenose na okraj nepochybne starostlivo naranžovanej mediálnej epizódy.

„Putin sa zachoval ako obyčajný človek,“ hlásal titulok populárneho spravodajského webu Gazeta.ru. Komentátor Alexej Malašenko hodnotí Putinov „pochod“ ako politické majstrovstvo. „Nebolo by prekvapením, keby v tom okamihu prezidentov rating stúpol na sto percent. Áno, bol to populizmus, ale populizmus od srdca,“ napísal na svojom blogu na webovej stránke rozhlasovej stanice Echo Moskvy.

Putin ako muž z ľudu bol aj kľúčovou témou 150-minútového filmového dokumentu s názvom Prezident, ktorý nedávno odvysielala štátna televízna stanica Rossija 1 pri príležitosti 15. výročia jeho nástupu k moci v roku 2000.

BBC, ktorá píše o Putinovi v sprievode, upozorňuje, že jeho imidž ako „ľudového prezidenta“ sa v ruských médiách objavuje v týchto dňoch čoraz častejšie.

Nie sú pritom tak dávno časy, keď vykresľovali prezidenta ako akčného hrdinu. BBC cituje mediálnu odborníčku Annu Kachkajevovú, podľa ktorej Putin – superman mohol v ľuďoch vyvolávať dojem politika, ktorý sa „dlho pohybuje v osobitnom mocenskom priestore a stráca kontakt s realitou“ a snaha ukázať ho ako „obyčajného človeka“ môže byť politickým imperatívom v čase terajších ruských ekonomických ťažkostí.

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #imidž #Vladimir Putin #zmena imidžu