Izrael vymení mlčanie o iránskom jadrovom programe za zbrane

Izrael prestane kritizovať pripravovanú dohodu o iránskom jadrovom programe, ak mu za to USA poskytnú kompenzácie. List Jediot Achronot s odvolaním sa na nemenované izraelského predstaviteľa povedal, že Izrael bude za mlčanie požadovať moderné a nákladné zbrane.

15.05.2015 16:52
debata

Izrael patrí k najväčším kritikom rozhovorov s Iránom. Podľa harmonogramu majú skončiť do 30. júna dohodou, ktorá umožní zrušiť protiiránske sankcie za ústupky, ktoré musí Irán urobiť vo svojich jadrových aktivitách. Podľa Izraela to nie je dostatočná záruka toho, že Irán nebude ďalej pracovať na atómovej bombe, ktorou sa Izrael cíti ohrozený.

Podľa Jediota Achronota si teraz v Izraeli uvedomujú, že dohodu asi nebude možné zablokovať a že sa to nepodarí ani americkému Kongresu, ktorý s diplomaciou Bieleho domu nesúhlasí. Izrael sa môže vydať inou cestou, ktorá mu umožní zaistiť si bezpečnosť, totiž požiadať USA o kompenzáciu v podobe nákladných zbrojných systémov.

„Biely dom je ochotný zaplatiť vysokú cenu za umlčanie Izraelčanov v tejto otázke. Prekvapuje nás, že ešte nebola vyslovená takáto požiadavka,“ oznámil zdroj izraelského denníka.

Podľa neho už so zástupcami Pentagonu a amerického ministerstva zahraničia začali rokovať o možnostiach, ktoré by uspokojili požiadavky Izraelčanov. Najčastejšie sa hovorí o navýšení dodávok bojových lietadiel F-35 do Izraela. Ďalej sa hovorí o dodatočných batériách branného protiraketového systému Iron Dome, ktorý by zaplatili USA.

USA sú najväčší spojenec Izraela a od roku 1962 dosiahla americká vojenská pomoc tejto blízkovýchodnej krajine 100 miliárd dolárov. V minulom desaťročí dosahuje suma ročnej pomoci tri miliardy dolárov. USA až do roku 1962 dodržiavali zbrojné embargo voči Izraelu. Zrušil ho až prezident John Kennedy, keď Izraelu umožnil zaplatiť si americké rakety Hawk typu zem-vzduch.

O tri roky neskôr Američania Izraelčanom predali útočné tanky Patton. V 60. rokoch bola hlavným zbrojným dodávateľom Izraela Francúzsko, USA ho vystriedali definitívne po šesťdňovej vojne v roku 1967. Vôbec najväčšiu zbrojnú dodávku obdržal Izrael z USA v roku 1979, keď podpísal mierovú zmluvu s prvou arabskou krajinou Egyptom. USA vtedy Izraelu poskytli zbrane za viac ako 15 miliárd dolárov.

Rozhovory šiestich veľmocí s Iránom o jeho jadrovom programe pokračovali tento týždeň v Viedni na úrovni námestníkov ministerstiev zahraničia. Pripravujú text záverečnej dohody, ktorá má vzniknú do konca júna. Na základe dohody sa vyjednávači zhodli 2. apríla po maratóne rozhovorov vo Švajčiarsku. Podľa zdrojov blízkym rokovaniam sa vo Viedni sa rokuje o detailoch, zatiaľ nikto neohlásil významnejší pokrok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #zbrane #iránsky jadrový program #kompenzácia