V Bosne obžalovali z teroristických aktivít 12 ľudí

Z terorizmu v piatok obžalovala bosnianska prokuratúra 12 ľudí, ktorí založili teroristickú skupinu a zúčastnili sa bojov v Sýrii a Iraku v radoch bojovníkov radikálnej organizácie Islamský štát. Médiám to oznámila prokuratúra poverená vyšetrovaním závažnej kriminality.

15.05.2015 17:24
debata

Piatková obžaloba nasleduje po záťahoch a zatýkaní, ktoré v posledných ôsmich mesiacoch vykonávali príslušníci bezpečnostných síl po celej krajine. Pri týchto operáciách bolo zadržaných niekoľko desiatok ľudí a zhabaných množstvo zbraní, munície, výbušnín a tiež zvláštnej vojenskej výbavy.

„Obvinení sú obžalovaní z … prevzatia radikálnej ideológie takzvaného Islamského štátu, pôsobiaceho na území Sýrie a Iraku, a z opustenie Bosny s cieľom pripojiť sa k teroristickým organizáciám,“ citovala agentúra Reuters oznámenia prokuratúry. Bojov v Sýrii a Iraku sa členovia tejto skupiny zúčastnili v rokoch 2012 a 2013.

Hovorca prokuratúry Boris Grubešić spresnil, že niektorí z obžalovaných sú vo väzbe a ďalší v domácom väzení. „Proti všetkým je vedené vyšetrovanie, ktoré trvá šesť mesiacov,“ dodal.

Bosnianske výzvedné služby uvádzajú, že k islamistickým bojovníkom v Iraku a Sýrii sa už pripojilo okolo dvoch stoviek občanov Bosny a Hercegoviny. Takmer tridsať z nich bolo zabitých a okolo štyroch desiatok sa vrátilo domov.

Bosniansky parlament vlani schválil novelu trestného zákona, ktorá umožňuje trestať zapojenie sa do ozbrojených formácií v zahraničí až desaťročným väzením. Nepodmienečné tresty odňatia slobody hrozia aj tým, ktorí odchod na zahraničné bojiská financujú alebo propagujú.

V januári začal v Bosne vôbec prvý proces súvisiaci s verbovaním ľudí pre Islamský štát. Pred súdom stál vodca miestnych radikálnych moslimov Husein Bosnić, obviňovaný z podnecovania terorizmu a vytvárania teroristických skupín. Pri svojich kázňach na rôznych miestach v rokoch 2013 a 2014 podľa obžaloby vyzýval svojich veriacich, aby odišli bojovať do Sýrie a Iraku.

Bosna a Hercegovina má 3,8 milióna obyvateľov, z ktorých asi 40 percent tvoria moslimovia, väčšinou umiernení. Ďalšími významnými náboženskými skupinami sú pravoslávni Srbi a katolícki Chorváti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #obžaloba #teroristická hrozba