Palestína si pripomína vznik Izraela ako národnú katastrofu

Palestínčania si v piatok pripomínali vznik židovského štátu Izraela ako národnú katastrofu - Nakba. Zhromaždenie sa konalo na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy a v Libanone.

15.05.2015 17:46
debata (6)

Izraelská armáda bola v pohotovosti a pri zásahu v Gaze vojaci zranili troch z účastníkov manifestácie. Pripomienka začala v palestínskych mestách sirénami, ktoré zneli 67 sekúnd, jedna za každý rok existencie Izraela.

Deň národnej katastrofy je pre Palestínčanov pripomienkou 760 000 predkov, ktorí odišli zo svojich domovov, keď bol v roku 1948 Izrael založený. V Libanone sa vydali k drôtenému plotu na izraelskej hranici Palestínčania, ktorí žijú v libanonských utečeneckých táboroch. Účastníci všetkých protestov často niesli fotografie svojich predkov alebo domov, ktoré rodiny opustili a tiež kľúče k nim.

Desať ranených je hlásených z Nábulusu na Západnej brehu. Asi 1 000 židovských osadníkov sa tam vydalo v autobusoch k hrobu biblického patriarchu Jozefa. Izraelskí vojaci potom zatarasili cestu a Palestínčania začali protestovať a hádzať na vojakov kamene. Tvrdia, že ranení boli zasiahnutí ostrou muníciou, čo armáda poprela. Vojaci strieľali len gumovými projektilmi.

Palestínska agentúra Maan napísala o Hadždžahe Džaafaríovej, ktorá má viac ako 80 rokov a žije v utečeneckom tábore Duhajša pri Betleheme. Na deň, keď rodina unikala z dediny Dajr Rafat ležiacej západne od Jeruzalema, si dobre pamätá.

"Mysleli sme si, že sa čoskoro vrátime, takže sme si so sebou nič nebrali. Mamička uskladnila masť a jogurt, skontrolovala kravy, kozy a sliepky, aby zostali v poriadku, kým sa vrátime. Lenže tí, ktorí sa vracali, boli zabití, "povedala.

Keď sa roznieslo, že Izraelčania navrátilcov zabíjajú, rodina Džaafaríov sa neodvážila ísť späť domov. Z ich dediny sú teraz ruiny, pretože židovské milície ju po odchode obyvateľov v roku 1948 zničili. Podľa skupiny Palestine Remembered, ktorá dokumentuje osudy utečencov, odišlo z Dajr Rafat 500 Palestínčanov.

„Stále uchovávam kľúč od nášho domu a rozprávam deťom a vnukom o tej krásnej dedine. Keby som tam mohla byť len hodinu, nahradilo by mi to tie roky na úteku a utrpenie,“ povedala stará žena. Izrael si svoje založenie pripomína oslavami Dňa nezávislosti.

Ide o pohyblivý sviatok a tento rok pripadol na 22. apríl. Nezávislosť Izraela bola vyhlásená 14. mája 1948 a Palestínčania si Nakbu pripomínajú pravidelne 15. mája.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #deň vzniku