Bin Ládinov spolupracovník dostal za útoky v Afrike doživotie

Bývalého blízkeho spolupracovníka vodcu al-Kájdy Usámu bin Ládina poslal newyorský súd v piatok na doživotie za mreže v súvislosti s teroristickými útokmi proti americkým veľvyslanectvám v Keni a Tanzánii v roku 1998.

15.05.2015 18:05
debata

Stalo sa tak po tom, čo Chálida al-Favváza už vo februári uznal vinným z účasti na týchto činoch. Porota 52-ročnému obyvateľovi Saudskej Arábie pripísala vinu v štyroch bodoch obžaloby, neobvinila ho však zo zorganizovania útokov, pri ktorých zahynulo 224 ľudí a ďalších vyše 4000 bolo zranených.

Obvinenia zahŕňali šírenie výziev al-Kájdy k útokom na rôzne ciele, zásobovanie teroristov v Afrike zbraňami a výbušninami, vedenie výcvikového tábora pre teroristov v Afganistane ako aj zriadenie teroristickej bunky v kenskom Nairobi.

Obhajoba prezentovala al-Favváza ako mierumilovného disidenta, ktorý zdieľal bin Ládinovu túžbu zreformovať ich rodnú Saudskú Arábiu, no odvrátil sa od neho, keď začal vyzývať na násilie voči Američanom.

Sudca Lewis Kaplan však odmietol tieto tvrdenia a uviedol, že obžalovaný bol „plne zapojený“ do bin Ládinovho programu na šírenie teroru a páchanie vrážd. Al-Favváza zadržali v roku 1998 v Londýne a po dlhých právnych sporoch ho vydali do USA v roku 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozsudok #doživotie #al-Káida