Luxemburský premiér Bettel sa zosobášil so svojím partnerom

Luxemburský premiér Xavier Bettel sa v piatok stal v Európskej únii prvým vrcholným predstaviteľom, ktorý v čase výkonu svojej funkcie uzavrel manželstvo s osobou rovnakého pohlavia.

15.05.2015 19:18
Luxembursko, premiér, svadba Foto: ,
Luxemburský premiér Xavier Bettel (vpravo) sa zosobášil so svojím dlhoročným partnerom.
debata (268)

Stalo sa tak podľa navyše v silne katolíckej a skôr konzervatívnej krajine. Liberálne premiér a jeho belgický partner Gauthier Destenay si povedali áno pri civilnom obrade na radnici v Luxemburgu.

Obaja mali na sebe tmavé šedomodré obleky s kravatami v rovnakej farbe a biele košele. Súkromný obrad bez prítomnosti médií viedla starostka luxemburskej metropoly Lydie Polferová, ktorá pomáha Bettelovi aj v politike. Luxembursko s 520 000 oby­vateľmi bude od 1. júla do konca roka predsedať únii.

Pár si neprial zvláštnu publicitu, pozval len niekoľko ľudí a odmietol rozhovory s médiami. Sobáš premiéra je napriek tomu „historický“ a považovaný za znamenie, že sa spoločnosť v rímskokatolíckom Luxembursku vyvíja, komentoval premiérov homosexuálny sobáš predstaviteľ belgickej verejnoprávnej televízie RTBF.

Krátky obrad sa konal bez prítomností médií. Foto: SITA, Charles Caratini
Luxembursko, sobáš, premiér Krátky obrad sa konal bez prítomností médií.

Medzi hosťami bol aj belgický premiér Charles Michel. „Prišiel som na svadbu kamaráta. Je to pre neho veľký okamih a musel som pri tom byť. Luxembursko je krajina, ktorá má predstih v spoločenských otázkach. Je to odkaz zaslaný v čase, keď v Európe silnie homofóbia,“ povedal AFP belgický premiér.

Novomanželia odišli z radnice do novobarokovej budovy Cercle Cité v centre metropoly, kde sa konala recepcia. Oslavy majú pokračovať v sobotu v luxusnej reštaurácii Gaichel pri belgických hraniciach. Kvôli nabitému politickému programu Bettel upustil od svadobnej cesty.

Bettel a jeho životný partner, belgický architekt Destenay, patrí k prvým homosexuálnym párom, ktoré využili nový luxemburský zákon povoľujúci sobáše gayov a lesbičiek. Luxembursko sa v januári stalo deviatou a zatiaľ poslednou krajinou EÚ, ktorá toto manželstvo umožňuje.

„Mám len jeden život a nechcem sa v ňom schovávať,“ vysvetlil Bettel, keď vlani oznámil svoje odhodlanie uzavrieť manželstvo s Destenayom. Požiadal ma o ruku a ja povedal áno, "dodal vtedy premiér. Žili spolu v registrovanom partnerstve od roku 2010.

Prvou vrcholovou političkou, ktorá uzavrela manželstvo s osobou rovnakého pohlavia sa stala pred piatimi rokmi vtedajšia islandská premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová.

268 debata chyba
Viac na túto tému: #Luxembursko #sobáše homosexuálov