Guvernér Perry v júni oznámi, či chce byť prezidentom USA

Bývalý texaský republikánsky guvernér Rick Perry v sobotu 4. júna oznámi, či sa bude druhýkrát uchádzať o kreslo prezidenta Spojených štátov.

15.05.2015 20:45
debata

Agentúre Reuters to oznámil Perryho poradca. Prezidentské voľby sa uskutočnia v novembri budúceho roka.

Perry bol najdlhšie slúžiacim guvernérom Texasu v histórii, úrad zastával od roku 2000 až do tohtoročného januára. O prezidentský post sa uchádzal už v roku 2012, z republikánskych primárok po sérii prešľapov odstúpil. Poškodila ho napríklad debata, počas ktorej si nemohol spomenúť na to, ktorý zo štátnych úradov by chcel zrušiť.

Šesťdesiatpäťročný Perry odvtedy pracuje na vylepšení svojej povesti a snaží sa pôsobiť ako politik viac premýšľavý a orientovaný najmä na snahu vytvárať nové pracovné miesta, uviedla agentúra Reuters.

Pred pár dňami oznámil svoj zámer kandidovať na prezidenta bývalý republikánsky guvernér štátu Arkansas Mike Huckabee. Stal sa tak už šiestym republikánom, ktorý tak urobil. Súboja o Biely dom sa chcú zúčastniť aj senátori Ted Cruz a Rand Paul, ich kolega z hornej komory Kongresu a syn hispánskych prisťahovalcov Marco Rubio, černošský lekár Ben Carson a niekdajšia šéfka počítačovej firmy Hewlett-Packard Carly Fiorinaová.

Čaká sa, že kandidatúru čoskoro ohlási napríklad aj bývalý floridský guvernér Jeb Bush či guvernéri New Jersey Chris Christie či Wisconsinu Scott Walker. Prieskumy dávajú šancu na úspech predovšetkým Bushovi a Walkerovi.

Medzi demokratmi je zatiaľ situácia jednoznačná, jasnou favoritkou na víťazstvo v primárkach je bývalá prvá dáma a exministerka zahraničia Clintonová.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kandidát na prezidenta