Biely dom vyzval Senát, aby prijal zákon o tajných službách

Biely dom v piatok vyzval americký Senát, aby prijal zákon obmedzujúci právomoci tajných služieb. Návrh zákona by mal obmedziť masový zber dát o telefónnej a internetovej komunikácii tajnými službami, čo by výrazne zmenšilo rozsah právomocí Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) čeliacej kritike po predvlaňajšej špionážnej afére.

15.05.2015 21:07
debata (2)

Návrh už tento týždeň schválila Snemovňa reprezentantov, v Senáte zákon narazil.

Podľa Obamovej administratívy je návrh zákona „prijateľným kompromisom“ a mal by byť Senátom prijatý. Republikánske vedenie hornej komory Kongresu s tým nesúhlasí a trvá na zachovaní existujúcich pravidiel.

Tie umožňujú zákonu známemu ako Patriot Act prijatý po útokoch z 11. septembra 2001, ktorého platnosť však vyprší na začiatku júna. Vodca republikánskej väčšiny Mitch McConnell sa už nechal počuť, že by bol pre jeho predĺženie.

Návrh obmedzujúci nielen zber dát o komunikácii, ale aj ďalších údajov tajnými službami je reakciou na predminuloročné odhalenie Edwarda Snowdena. Bývalý bezpečnostný expert NSA vyslal do sveta obrovské množstvo utajovaných dát, ktoré NSA zhromažďovala a vyvolal tak medzinárodný škandál. Snowden, ktorý sa uchýlil do ruského azylu je v USA trestne stíhaný.

Ak by návrh schválený snemovňou v tejto podobe prijal aj Senát, prezident Obama ho podpíše.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Biely dom #Senát #tajné služby