Vlak vo Philadephii mohol byť pred vykoľajením zasiahnutý predmetom

Vlak, pri ktorého vykoľajení v utorok v americkej Philadelphii zahynulo najmenej osem ľudí, bol možno krátko pred haváriou zasiahnutý predmetom. Podľa agentúry AP to v piatok uviedli vyšetrovatelia.

16.05.2015 08:49
Filadelfia, vlak Foto: ,
Pri nehode sa vykoľajilo osem z desiatich vagónov vlaku.
debata (13)

Rušňovodič havarovaného vlaku spoločnosti Amtrak vyhlásil, že si na udalosti tesne pred nehodou nepamätá.

Pomocníčka sprievodcu v postihnutom vlaku vyšetrovateľom povedala, že počula krátko pred nešťastím rušňovodiča Brandona Bostiana hovoriť vysielačkou sa rušňovodičom iného, prímestského vlaku, ktorý prechádzal rovnakou oblasťou. Ten sa sťažoval, že jeho vlak bol zasiahnutý kameňom či nejakým iným hodeným či vystreleným predmetom. Bostian vraj povedal, že to isté sa stalo aj jeho súprave.

Pri nehode sa predné sklo lokomotívy rozbilo, jedna časť roztriešteného skla má na sebe zrejmú okrúhlu prasklinu, ktorá mohla vzniknúť úderom cudzieho predmetu. Vplyv cudzieho telesa na vlak mohol rušňovodiča rozptýliť alebo dokonca zraniť, napísala agentúra AP. Zároveň zdôraznila, že vyšetrovatelia o ničom takom zatiaľ nešpekulovali.

Doteraz vyšetrovatelia uvádzali, že vlak z neznámych dôvodov krátko pred nešťastím zrýchlil na viac ako 160 kilometrov za hodinu, čo bol zhruba dvojnásobok limitu, ktorý je v mieste nehody povolený. Zrýchlenie bolo o to záhadnejšie, že vlak sa blížil do zákruty. Strojvodcu bol skúsený a trať dobre poznal.

Vo štvrtok úrady oznámili nález tela ôsmej obete v poškodenom vagóne na mieste nešťastia, ktoré vraj stále prehľadávajú záchranári a ďalší špecialisti. Okolité nemocnice po nehode ošetrili vyše 200 pacientov. V súprave idúcej z Washingtonu do New Yorku bolo podľa odhadov spoločnosti Amtrak, ktorá vlak patrí, asi 240 cestujúcich a päť členov posádky.

Agentúra AP pripomenula, že už v minulosti vlaky prechádzajúce spomínanou oblasťou – ktorá patrí k najchudobnejším a najnásilnejším častiam Philadelphie – boli zasiahnuté predmety hodenými vandalmi alebo mládežou.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #philadelphia