Kerry vyzýva Čínu na zmiernenie napätia v Juhočínskom mori

Ku konkrétnym krokom s cieľom zmierniť napätie v Juhočínskom mori vyzval v sobotu Čínu americký minister zahraničia John Kerry. Na tlačovej konferencii v Pekingu na úvod svojej dvojdňovej návštevy Číny vyjadril znepokojenie nad rozsahom územných nárokov Číny a tempom jej výstavby v danej oblasti.

16.05.2015 09:45
John Kerry, Foto: ,
John Kerry
debata (25)

Pri spoločnom vystúpení so svojím čínskym kolegom Wangom Iemom, šéf americkej diplomacie povedal, že Čína a USA sú odhodlané dotiahnuť do konca dohodu, ktorá by Iránu zablokovala cesty k získaniu štiepneho materiálu pre jadrové zbrane.

Prehlbujúce sa bezpečnostné obavy vyvolané námornými ambíciami Pekingu v Juhočínskom mori dominujú Kerryho návšteve. Jadrom problému sú Spratlyho ostrovy, na ktoré si okrem Číny robia nárok aj Filipíny, Vietnam a Malajzia.

Sporné ostrovčeky sú často len skalnaté útesy bez vody a ďalších podmienok na osídlenie, okolité more je bohatým loviskom rýb a podľa expertov skrýva veľké ložiská nerastných surovín, vrátane ropy.

Oblasťou navyše vedú významné námorné trasy. V novej výročnej správe o čínskej armáde americké ministerstvo obrany pred týždňom uviedlo, že Čína ďalej rozširuje svoje územie na sporných Spratlyho ostrovoch a stále intenzívnejšie tam buduje novú umelú pevninu. Od začiatku roka 2014 vznikli umelé ostrovy s rozlohou vyše 800 hektárov, cez tri štvrtiny tejto plochy Číňania vybudovali tento rok.

Peking podľa Pentagonu zrejme vo svojej činnosti bude pokračovať a plochu ostrovov mieni ďalej zväčšovať. Ministerstvo upozornilo, že stále nie je jasné, aké má Čína s ostrovmi zámery. Správa však naznačuje, že Čína sa možno snaží zvrátiť pomer síl vo svoj prospech tým, že na ostrovoch vybuduje vojenskú infraštruktúru.

Tempo výstavby na Spratlyho ostrovoch sa v posledných štyroch mesiacoch znateľne zvýšilo, počas tohto roka tam doteraz vzniklo viac ako 600 hektárov nových pozemkov vybudovaných okolo najmenej šiestich útesov. Na jednom z nich sa podľa všetkého stavia vzletová a pristávacia dráha pre lietadlá.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #john kerry