Zrušenie dodávky Mistralov nepoškodí vzťahy Ruska s Francúzskom

Zrušenie kontraktu na dodanie dvoch francúzskych vojnových lodí triedy Mistral by podľa Kremľa nemalo poškodiť vzťahy medzi Ruskom a Francúzskom. Paríž odmietol odovzdať už zaplatené plavidlá ruskému námorníctvu kvôli postupu Ruska v ukrajinskej kríze, teda kvôli vojenskej podpore proruských separatistov v Donbase.

16.05.2015 10:39
loď, Mistral Foto: ,
Loď Mistral.
debata (122)

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uviedol, že Francúzsko by buď malo lode dodať alebo ponúknuť finančnú náhradu. Dodal zároveň, že táto otázka by nemala spôsobiť problémy vo vzájomných vzťahoch.

„Táto téma v súčasnosti nepatrí do kategórie konfliktných,“ povedal a vyhlásil, že o otázke už rokovali prezidenti oboch krajín v Jerevane, kde bol potvrdený princíp „buď tovar, alebo peniaze“.

Ruský denník Kommersant v piatok napísal, že Paríž ponúka vrátenie 785 miliónov eur, ale len ak ruská vláda dá písomný súhlas s predajom plavidiel inému zákazníkovi. Takéto riešenie Rusko podľa denníka odmieta.

V Moskve spočítali, že výdavky a straty Ruskej federácie spojené s nesplneným kontraktom dosahujú 1,163 miliardy eur, a kým nebudú tieto peniaze vrátené, žiadny súhlas s reexportom Rusi nedajú.

Peskov sa zdržal vyjadrenia, akú sumu Rusko od Francúzska za nedodané plavidla požaduje. Podľa ruského veľvyslanca pri Európskej únii Vladimira Čížova je na expertoch, aby dospeli ku „vzájomne prijateľnej čiastke“.

V ére predchádzajúcich prezidentov oboch krajín Nicolasa Sarkozyho a Dmitrija Medvedeva zmluvu na dodanie Mistralov 17. júna 2011 podpísali ruská štátna akciová spoločnosť obchodujúca so zbraňami Rosoboronexport a francúzska lodiarska spoločnosť DCNS. Vlani koncom novembra Paríž oznámil, že „až do ďalšieho oznámenia“ pozastavila odovzdávanie prvej lode kvôli ruskej úlohu v ukrajinskej krí­ze.

„Takýto krok nie je hoden Francúzska ako veľmoci, ani ako popredného dodávateľa zbraní. Vzbudzuje to pochybnosti o spoľahlivosti Francúzska ako partnera,“ povedal Čižov televízii Rossija 24.

Francúzsky senátor Aymeri de Montesquiou, ktorý sa zúčastnil cesty francúzskych zákonodarcov do Moskvy, agentúre AFP povedal, že rokovania okolo Mistralov neboli konfliktné. „Obe strany chcú dospieť k rozumnej dohode,“ uviedol.

Podľa námestníka riaditeľa Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu Anatolija Pinčuka by francúzsko-ruské rokovania o Mistraloch mali dospieť k výsledkom koncom mája.

Kontrakt v odhadovanej výške 1,2 miliardy eur na dodávku lodí triedy Mistral, schopných prepravovať vrtuľníky, tanky či výsadkové člny a slúžiť veliteľským štábom, predstavoval najväčší zbrojný obchod medzi členskou krajinou Severoatlantickej aliancie a Ruskom.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Mistral