Carnajevova cesta na popravisko môže trvať dlhé desaťročia

Džochara Carnajeva síce v piatok porota odsúdila na trest smrti za podiel na atentáte na bostonský maratón v apríli 2013, avšak môže trvať desaťročia, kým dôjde k poprave, ak vôbec, upozorňujú médiá aj experti.

16.05.2015 14:06
Džochar Carnajev, Bostonský maratón, terorista,... Foto: ,
Džochar Carnajev pred súdom.
debata (2)

Bombový útok, pripravený Džocharom a jeho starším bratom Tamerlanom, neskôr zabitým v prestrelke s policajtmi, si v dave pri cieľovej rovinke behu vyžiadal troch mŕtvych a viac ako 260 zranených.

Zdĺhavý odvolací proces, faktické moratórium na vykonávanie popráv na federálnej úrovni a klesajúca podpora pre hrdelný trest medzi Američanmi napovedajú, že Carnajevovo usmrtenie injekciou ani zďaleka nie je istá, zhodujú sa odborníci. Rozsudok tak môže byť „čisto symbolický“, poznamenala agentúra Reuters.

Každým rokom bude pravdepodobnosť vykonania popravy klesať

„Každým rokom bude pravdepodobnosť vykonania popravy klesať,“ uviedla profesorka Deborah Dennová z newyorskej Fordhamské univerzity. V Carnajevovom prípadu však chýba veľa argumentov, zvyčajne používaných odporcami trestu smrti, ako býva nedostatočná obhajoba alebo popieranie viny.

V tíme Carnajevových obhajcov bola aj jedna z najuznávanejších odborníčok na trest smrti Judy Clarkeová, ktorá sa ani nepokúsila presviedčať súd o nevine svojho klienta.

Absencia tejto kritiky, ako aj číra hrôza zo spáchaného zločinu by podľa profesora Douglasa Bermana z Ohijskej štátnej univerzity mohla urobiť z Carnajevovej kauzy „perfektný test“ pre budúcnosť najvyššieho trestu v Spojených štátoch.

„Vidím to pol na pol. Mohol by to byť prípad, ktorý majú ľudia na mysli, keď hovoria, že trest smrti by mal byť vyhradený najhorším z najhorších,“ povedal.

Odsúdenie na trest smrti neznamená, že poprava bude vykonaná v blízkej budúcnosti

Súd sa síce konal v americkom štáte Massachusetts, kde bol trest smrti pred viac ako 30 rokmi zrušený, mladý moslim čečenského pôvodu bol súdený podľa federálnych zákonov, ktoré hrdelný trest pripúšťajú. Popravený však v štáte Massachusetts byť nemôže.

Predpokladá sa, že bude prepravený do federálnej väznice Terre Haute v štáte Indiana, kde by mal ako 62. väzeň v oddelení smrti čakať na popravu a to zrejme veľmi dlho; ako 21-ročný tu bude najmladším väzňom.

Odsúdenie na trest smrti na federálnej úrovni je „vzácne“ a odsúdenie k najvyššiemu trestu „neznamená, že poprava bude vykonaná v blízkej budúcnosti“ vzhľadom k odvolacím procedúram, ktoré zaberú dlhé roky, povedal agentúre AFP Robert Dunham, riaditeľ mimovládneho strediska DPIC monitorujúceho popravy .

V Terre Haute boli od roku 2001 popravení tri väzni. Najznámejší bol Timothy McVeigh, ktorý bol popravený smrtiacou injekciou 11. júna 2001 vo veku 33 rokov za atentát v Oklahoma City z roku 1995 so 168 obeťami na životoch. O osem dní neskôr nasledoval Juan Garza, odsúdený za zavraždenie troch ľudí pri pašovaní drog. Bývalý veterán vojny v Perzskom zálive Louis Jones, bol popravený 18. marca 2003 za znásilnenie a vraždu jednej vojačky v Texase.

Za rovnaký čas bolo vo väzniciach amerických štátov popravených 722 väzňov. Ďalšie tri tisícky odsúdencov na trest smrti čakajú. Použitie smrtiacich injekcií sa stalo kontroverznou záležitosťou od nepodarenej popravy usvedčeného vraha Claytona Locketta v apríli 2004 v štáte Oklahoma.

Američania chcú tresty smrti, ale nie popravy

Najvyšší súd USA teraz zvažuje ústavnosť troch látok používaných v smrtiacej injekcii v Oklahome. Niekoľko ďalších štátov, používajúce podobné metódy, odložilo vykonanie popráv do rozhodnutia súdu. Medzitým prezident Barack Obama nariadil vláde preskúmať použitie smrtiacej injekcie, ako aj upozornil na „dôležité otázky“, či sa trest smrti uplatňuje spravodlivo.

Profesor Frank Zimring z Kalifornskej univerzity si myslí, že nízky počet popráv na federálnej úrovni USA – od roku 1988 len tri zo 74 odsúdencov boli popravení – odráža nielen zložitý a dlhý odvolací proces, ale aj rastúcu nechuť k vykonávaniu popráv.

Niektorí odborníci sa domnievajú, že prístup Obamovej administratívy ukazuje, že vládu viac zaujíma „symbolické víťazstvo“ v podobe verdiktu s trestom smrti, ako jeho uskutočnenie. „Je mnoho známok toho, že Američania chcú tresty smrti, ale nie popravy,“ usudzuje profesor Austin Sarat.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Džochar Carnajev #trest smrti