Koľko stratí Francúzsko, keď nedodá lode Rusku?

Namiesto veľkého zisku obrovská strata. O koľko peňazí príde Francúzsko, ktoré odmieta dodať Rusku dve vojenské lode? Isté je, že to bude veľa. Otázka stojí tak, či suma pôjde do niekoľko stoviek miliónov eur, alebo prekročí miliardu.

17.05.2015 08:04
Mistral, loď, lode, Francúzsko, Rusko, bojová... Foto: ,
Jedna z dvoch lodí typu Mistral vo francúzskych lodeniciach. Paríž odmieta dodať vojenské
debata (130)

Paríž zdôvodňuje zrušenie obchodu postojom Moskvy k ukrajinskej kríze. Od tohto víkendu začína plynúť čas, keď už Rusko môže žiadať finančnú náhradu za nesplnenie dohody. „Namiesto očakávaného prínosu 1,2 miliardy eur by zrušenie predaja lodí typu Mistral mohlo stáť Francúzsko 2 až 5 miliárd eur za nedodržanie kontraktu,“ upozornil časopis Le Point. Rusi mali dostať prvú lietadlovú loď v novembri 2014 a ďalšiu v druhej polovici tohto roka.

Výška kompenzácie

Rusko už dalo najavo, že jeho vojenská flotila sa zaobíde bez Mistralov, pričom prezident Vladimir Putin prikývol na rozumnú finančnú kompenzáciu. Lenže oba štáty sa rozchádzajú v názore na výšku spravodlivej náhrady. Moskva vidí väčší balík peňazí ako Paríž.

Denník Kommersant napísal, že ruská vláda dostala od francúzskej strany návrh na 785 miliónov eur. Rusko by mohlo chcieť viac peňazí, ako uviedol Le Point, ale Putin už dávnejšie naznačil, že nemieni vyžmýkať miliardy. Francúzska predstava o kompenzácii sa však aj tak odlišuje od ruskej.

„Moskva vyčísľuje svoje náklady a straty na 1,16 miliardy eur,“ informoval Kommersant. Rusko vypočítalo túto sumu z preddavku, ktorý zaplatilo Francúzsku, ďalej z nákladov na výcvik 400 námorníkov, technickú výbavu lodí a zostrojenie vojenských vrtuľníkov na ich palubu, ktoré by inak nevyrobilo.

Finančné podmienky zrušenia zmluvy z roku 2011 by mali byť známe do konca tohto mesiaca, čo však nie je isté, keďže postoje oboch strán sa značne odlišujú. Dmitrij Peskov, hovorca Kremľa, podľa agentúry Interfax odmietol komentovať výšku kompenzácie, ale môže byť ešte vyššia, ako napísal Kommersant.

„Rusko by malo žiadať 1,5 miliardy eur,“ vyhlásil pre agentúru RIA-Novosti šéf parlamentného výboru pre obranu Vladimir Komojedov, ktorý slúžil ako veliteľ Čiernomorskej flotily. To by znamenalo, že Francúzsko by zaplatilo nakoniec o 300 miliónov eur viac, ako mohlo zarobiť.

Francúzsku sumu 785 miliónov eur považuje za nedostatočnú aj Ruslan Puchov, riaditeľ Strediska analýz a stratégií. Myslí si, že Paríž sa snaží zneužiť ústretovosť Putina, ktorý naznačil, že Rusko nebude vymáhať vysokú pokutu za porušenie kontraktu.

„Po týchto slovách začali byť Francúzi drzí a teraz sa nám snažia vrátiť o 30 percent menej peňazí, ako sú povinní,“ vyjadril sa Puchov pre noviny Moskovskij Komsomolec.

Problém s iným záujemcom

Paríž potrebuje nájsť spoločnú reč s Moskvou nielen v otázke financií. Ďalší rozmer spočíva v tom, čo bude s Mistralmi. „Francúzsko nemôže niekomu inému predať lode bez súhlasu Ruska, pretože máme certifikát konečného užívateľa,“ zdôraznil podľa agentúry ITAR-TASS vicepremiér Dmitrij Rogozin. Ide o to, že časť plavidiel je ruskej výroby.

Ako prípadní záujemcovia sa spomínajú Čína, Brazília, Kanada, India a Egypt. Francúzsko ich nepotrebuje. Objavila sa aj úvaha, že plavidlá by sa rozmontovali, čo by stálo asi 20 miliónov eur.

„Bolo by to idiotské, ničomu by to neposlúžilo,“ povedal pre stanicu RTL admirál Alain Coldefy, šéfredaktor vojenského časopisu Défense Nationale. Podotkol, že lode si nájdu záujemcu, pretože sú využiteľné na vojenské aj humanitárne účely.

Mimochodom, väčšina Francúzov neschvaľuje postup svojho prezidenta Françoisa Hollanda. „S dodaním lodí Rusku súhlasí 64 percent opýtaných, 36 percent je proti, pričom tri štvrtiny si myslia, že ak ich Rusko nedostane, nijako to neovplyvní urovnanie jeho konfliktu s Ukrajinou,“ informoval ešte začiatkom tohto roku denník Tribune o prieskume verejnej mienky.

Vojenské lode triedy Mistral

  • Patria do skupiny vrtuľníkových výsadkárskych plavidiel. Sú vybavené pre nasadenie so 450 vojakmi a ťažkou technikou na 45 dní.
  • Nesú 16 dopravných alebo bojových helikoptér, ďalej výsadkárske člny alebo vznášadlá. Každá loď dokáže prepraviť až 70 obrnených vozidiel. Na palube sa nachádza aj moderná nemocnica so 69 lôžkami.
  • Mistral má výtlak 21 300 ton, dĺžku 199 metrov, šírku 32 metrov, ponor 6,2 metra.
  • Francúzske námorníctvo využíva tri jednotky tohto typu lode. Moskva mala dostať dve, ale pre jej postoj k ukrajinskej kríze Paríž odmieta splniť obchodnú zmluvu. (Loď Vladivostok, ktorá je hotová, mali Rusi získať v novembri 2014. Ďalšiu, pomenovanú Sevastopoľ, im mali Francúzi odovzdať v druhej polovici tohto roka.)

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #strata #Mistral