Atentátnik napadol konvoj policajnej misie EÚ v Kábule, zomreli traja ľudia

Samovražedný atentátnik zaútočil v nedeľu ráno na kontrolné stanovište pri medzinárodnom letisku v Kábule. Jeho terčom bol očividne konvoj vozidiel európskej policajnej výcvikovej misie (EUPOL).

17.05.2015 08:56 , aktualizované: 10:25
debata (2)

Podľa informácií polície a nemocničných zdrojov boli zabití traja ľudia – jeden cudzinec vo vozidle EUPOL a dve Afghánky – a 18 ďalších osôb utrpelo zranenia. K útoku sa vo vyhlásení zaslanom elektronicky médiám prihlásilo hnutie Taliban.

Hovorca EUPOL Sari Haukkaová-Konuová oznámila, že pri útoku bol zabitý jeden človek, ktorý cestoval vo vozidle EUPOL, nebol členom tejto misie. Národnosť ani identitu obete hovorkyňa neuviedla.

„Všetci členovia misie, ktorí boli vo vozidle sú na bezpečnom mieste a zranenia neohrozujú ich životy,“ povedala hovorkyňa. Podľa Haukkaovej-Konuovej išli v konvoji dve vozidlá EUPOL, výbuchom bolo zasiahnuté len jedno auto. Na webe EUPOL sa objavila informácia, že zranenia utrpeli traja členovia misie cestujúci v zasiahnutom vozidle.

Hovorca afganského ministerstva vnútra Sadik Sádikkí oznámil, že zabité boli dve afganské ženy, ktoré označil za „okoloidúcich“. Zranených bolo podľa neho osem žien, sedem mužov a tri deti. Túto bilanciu potvrdil aj zástupca riaditeľa neďalekej nemocnice, kam boli zranení prevezení.

Podľa zástupcu hovorcu ministerstva vnútra Nadžíba Danisa bolo pri výbuchu zasiahnuté jedno vojenské vozidlo a tri civilné autá. Škody výbuch spôsobil aj na blízkych domoch a obchodoch a cesta vedúca k letiskovému terminálu je posiata kusmi mnohých áut.

Policajná hovorkyňa Ebadulláh Karim povedala, že samovražedný útočník v aute značky Toyota Corolla narazil do konvoja zahraničných vozňov na ceste vedúcej z kábulského letiska na neďalekú základňu NATO. Miesto útoku bolo vzdialené asi 200 metrov od hlavného vstupu na letisko.

Radikálne hnutie Taliban je zodpovedné za väčšinu násilností v krajine. V stredu večer obsadili jeho ozbrojenci jeden z kábulských hotelov, pri zásahu afganských bezpečnostných zložiek zahynulo najmenej 14 ľudí, z toho deväť cudzincov. V apríli začal Taliban svoju letnú ofenzívu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kábul #bombový útok #konvoj