Írsko zrejme v referende schváli sobáše homosexuálov

Írski voliči sú v referende plánovanom na budúci týždeň pripravení podporiť sobáše homosexuálov. Vyplýva to z prieskumov verejnej mienky, o ktorých v nedeľu informovala agentúra Reuters.

17.05.2015 09:09
debata (9)

Írsko sa tak podľa Reuters zrejme stane prvou krajinou, ktorá schváli sobáše párov rovnakého pohlavia v celoštátnom plebiscite.

Írsko bolo dlho považované za jednu z najkonzerva­tívnejších krajin v západnej Európe, ale v posledných desaťročiach zosilnela v Írsku podpora práv gayov a lesbičiek s tým, ako sa zmenšila moc katolíckej cirkvi po sérii škandálov týkajúcich sa zneužívania detí kňazmi.

V prieskume denníka Irish Times medzi 1 200 voličmi odpovedalo 58 percent opýtaných, že bude hlasovať pre povolenie sobášov homosexuálov, 25 percent respondentov bolo proti a 17 percent je nerozhodnutých.

Ďalšie dva prieskumy, ktoré majú byť zverejnené v nedeľných novinách, dokonca ukázali podporu nového opatrenia pri viac ako 60 percent voličov. Referendum sa uskutoční v piatok a výsledky by mali byť známe v nasledujúci deň.

Homosexualita bola dlho v Írsku tabuizovanou témou a depenalizovaná bola až v roku 1993. V súčasnosti sa však za práva homosexuálov zasadzujú všetky hlavné politické strany.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #referendum #sobáše homosexuálov