V Jemene sa končí humanitárne prímerie

V Jemene v nedeľu vyprší päťdňové humanitárne prímerie, ktoré bolo od začiatku porušované. V juhojemenskom Taizé v noci na nedeľu pri bojoch šiitských milícií a povstalcov z radov Húsiov vládnymi vojakmi zahynulo najmenej 15 ľudí.

17.05.2015 12:16 , aktualizované: 21:33
debata (5)

OSN v nedeľu vyzvalo na predĺženie prímeria. Pokoj zbraní medzi saudskoarabskou koalíciou a šiitskymi povstalcami mal umožniť distribúciu humanitárnej pomoci.

Prímerie vyhlásené v utorok sa skončí v nedeľu o 22:00 SELČ. K jeho predĺženiu najmenej o ďalších päť dní v nedeľu vyzval v mene generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna splnomocnenec OSN pre Jemen Ismail šejk Ahmad. Ten v nedeľu prehovoril v Rijáde na konferencii o jemenskej kríze.

Schôdzku jemenských politických síl do Rijádu zvolal jemenský prezident Abdar Rabbi Mansúr Hadí. Účasť odmietli šíitski povstalci aj bojovníci lojálni, bývalému prezidentovi Alí Abdalláhovi Sálihovi. Podľa nich neponúkne konferencia žiadnu príležitosť k mierovým rokovaniam.

Niektorí čelní predstavitelia Sálihovej politickej strany Všeobecný ľudový kongres (GPC) však do Rijádu prišli a prisahali vernosť Hádího vláde. V sobotu neskoro večer vydala táto skupina vyhlásenie vyzývajúce Sáliha na odstúpenie z funkcie vodcu GPC a vyhlásila, že sa zúčastní rokovania v Rijáde.

Jemenský konflikt zúri od minulého septembra, keď šiitske oddiely obsadili hlavné mesto Saná. Potom držali v domácom väzení prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího a členov jeho vlády, ktorí následne utiekli do Adenu a z neho niektorí do Saudskej Arábie. Rijád v marci zostavil koalíciu, ktorá v snahe brániť záujmy Hádího začala letecké údery na Jemen. Šiitov podporuje Irán. Teherán priznáva, že im poskytuje politickú a humanitárnu pomoc. Popiera však, že ich vyzbrojuje.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #humanitárna pomoc #prímerie