Ukrajinská armáda zajala dvoch ruských vojakov, ktorí bojovali na strane separatistov

Príslušníkom ukrajinských ozbrojených síl sa podarilo zajať dvoch ruských vojakov, bojujúcich na východe Ukrajiny po boku proruských separatistov. Hoci Moskva stále popiera nasadenie ruských vojakov na Ukrajine, hovorca ukrajinskej armády v nedeľu uviedol, že sa príslušníkom dobrovoľníckej jednotky Ajdar podarilo dvoch takýchto vojakov zajať.

17.05.2015 14:14
debata (444)

„K zadržaniu došlo. Teraz s nimi pracujú naši spravodajcovia. Ďalšie informácie zatiaľ nie sú k dispozícii,“ povedal plukovník Andrij Lysenko podľa denníka Ukrajinska pravda.

Nie je jasné, či zajatci sú príslušníkmi regulárnej jednotky, ako bola vlani skupina ruských výsadkárov, zajatá na ukrajinskom území alebo či ide o ruských „dobrovoľníkov“, ktorí počas nasadenia po boku separatistov sú oficiálne „na dovolenke“.

O zajatí „dvoch ozbrojencov z ruskej diverznej a prieskumnej skupiny“ informoval najprv jeden z ukrajinských dobrovoľníkov na sociálnej sieti. Podľa neho nepriateľská jednotka skúmala bdelosť ukrajinskej obrany po stiahnutí časti síl, pričom v boji prišiel o život jeden ukrajinský poddôstojník.

Bol to „krvavý dôsledok ďalšie veľkej hlúposti“, ktorá dovoľuje separatistom beztrestne ostreľovať ukrajinské pozície, zatiaľ čo ukrajinskí vojaci sa smú len prizerať, pretože stráži mier a vojna sa nekoná.

Armádny hovorca Lysenko uviedol, že napriek prímeriu počas uplynulých 24 hodín v potýčkach s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny traja ukrajinskí vojaci zahynuli a ďalších 17 utrpelo zranenia.

Separatisti obvinili vládne sily, že počas uplynulých 24 hodín porušili prímerie vo viac ako štyroch desiatkach prípadov. Ostreľovanie sa odohrávalo hlavne pri doneckom letisku, Horlivke a obci Šyrokyne pri Azovskom prístave Mariupol na juhovýchode krajiny. Vládne sily prišli o štyroch mužov a majú 36 zranených vojakov. Straty medzi povstalcami a civilistami sa upresňujú.

Konflikt v Donbase na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla vyžiadal viac ako 6 100 životov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko nemeckej televíznej stanici ZDF tento týždeň povedal, že od vyhlásenia nového prímeria 15. februára zahynulo v Donbase pri ostreľovaní separatistami 83 ukrajinských vojakov a viac ako 400 utrpelo zranenia. Uviedol tiež, že v súčasnej dobe je na ukrajinskom území 11 000 ruských vojakov, ktorí podporujú vzbúrencov.

444 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #ukrajinská armáda