V Texase sa stretli motorkárske gangy, pri streľbe zahynulo deväť motorkárov

Deväť ľudí zomrelo a 18 bolo zranených počas nedeľňajšej prestrelky motorkárskych gangov v areáli baru a nákupného centra v texaskom meste Waco. Polícia v súvislosti s násilnosťami zadržala 192 ľudí, ktorých obvinila z účasti na organizovanom zločine. Policajti bar uzavreli z obáv, že by mohlo dôjsť k ďalším násilnostiam.

18.05.2015 07:27 , aktualizované: 16:14
Waco, Texas, motorkárki, streľba Foto: ,
Prestrelka medzi motorkárskymi gangami si vyžiadala deväť obetí a takmer dvadsať zranených.
debata (68)

Do streľby sa tu pustilo niekoľko súperiacich motorkárskych gangov, informovala polícia. Všetci mŕtvi a zranení patria medzi členov gangu, dodali neskôr úrady.

Prestrelka prepukla krátko po poludní miestneho času v bare reťazca Twin Peaks Sports Bar and Grill a potom sa presunula streľba na priľahlé parkovisko pri nákupnom stredisku Central Texas Market place. Osem ľudí zomrelo na mieste a jedna osoba neskôr podľahla zraneniam v nemocnici.

Polícia gangy neidentifikovala, mnohí z... Foto: SITA/AP, Rod Aydelotte
Texas, Waco, streľba, motorkári Polícia gangy neidentifikovala, mnohí z motorkárov ale mali na sebe podľa fotografií vesty s nápismi Bandidos alebo Cossacks.

V bare sa stretli členovia až piatich gangov a chceli prerokovať vymedzenie územia a vplyvu. Polícia o ich stretnutí vedela a monitorovala ich. „Medzi členmi gangu sa spustili po konflikte na toalete pästné súboje, potom boj prešiel na nože, reťaze a strelné zbrane,“ povedal zástupca miestnej polície Patrick Swanton. Podľa neho tam bolo 150 až 200 motorkárov. Streľba sa potom presunula z reštaurácie na rušné parkovisko a tam na ozbrojených motorkárov začali strieľať policajti.

Počas prestrelky nebol podľa úradov zranený žiadny náhodný účastník ani policajt. Zamestnanci baru sa po spustení streľby schovali v zadných priestoroch a okoloidúci utiekli z miesta prestrelky preč.

„Je to zrejme jedno z najhroznejších miest činu, aké som za 34 rokov svojej služby videl,“ povedal Swanton. Podľa neho by prestrelka mala viac obetí, keby do nej polícia nezasiahla. „Som ohromený, že neboli zabití ani zranení žiadni nevinní civilisti,“ dodal.

Polícia po prestrelke zadržala desiatky členov... Foto: SITA/AP, Rod Aydelotte
Waco, motorkári, streľba Polícia po prestrelke zadržala desiatky členov motorkárskych gangov.

Polícia po prestrelka zatkla desiatky členov gangu a na parkovisku zostalo zaparakovaných mnoho motocyklov. Polícia gangy neidentifikovala, mnohí z motorkárov ale mali na sebe podľa fotografií vesty s nápismi Bandidos alebo Cossacks.

Swanton uviedol, že prevádzkovatelia baru o stretnutí gangov tiež vedeli vopred, ale s úradmi nespolupracovali. Polícia majiteľa zariadenia, v ktorom hostí obsluhujú sporo odené servírky, pritom varovala pred problémami, dodal Swanton.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Texas #prestrelka #motorkári #gangy