Francúzi prekreslili plány, pri hranici vyrastie múr oddeľujúci Rómov

Pohraničné francúzske mesto Wattrelos postaví múr okolo kempu, ktorý obývajú Rómovia. Bariéra vysoká 2,4 metra bude viesť pozdĺž hranice s Belgickom a má Rómom brániť prechádzať do susedného belgického mestečka Mouscron. V Belgicku aj vo Francúzsku vyvolal plán veľkú polemiku.

18.05.2015 12:39
debata (91)

O postavenie múra požiadali Belgičania, konkrétne mouscronská radnica. „Tí ľudia sa potom do Belgicka tak jednoducho nedostanú, budú to musieť obchádzať, nebudú jazdiť tak často. Cieľom nie je skryť sa, ale vytvoriť bezpečnejšie prostredie,“ povedal člen mestskej rady Mouscronu Alfred Gadenne.

Námestník starostky Wattrelosu Henri Gadaut vyhlásil, že pôjde len o „palisádu“, ktorú dodatočne prikreslili do plánov prijímacieho strediska, ktoré bude v meste vybudované asi pre dvadsať karavanov, v ktorých Rómovia bývajú. Podľa Gadauta rozhodne nejže o žiadny „protirómsky múr“, ako píšu niektoré belgické noviny. Navyše tvrdí, že tu nejde o Rómov, pretože Francúzsko obyvateľov karavanov definuje ako „ľudí na ceste“, teda osoby, ktoré sa pohybujú po Francúzsku a nemajú stálu adresu.

Belgičania sa na Rómov z tábora často sťažujú

To, čo Gadaut nazýva palisádou, je podľa projektu múr postavený z betónových dosiek. Občania belgického pohraničia si často na obyvateľov tábora vo Wattrelos sťažujú a tlač o nich píše ako o Rómoch. Gadaut nahlásené incidenty z Belgicka zredukoval na jediný – podľa neho išlo o rozbité okná na verande v jednom dome. „Chlapci sa hrali s prakom,“ povedal vtedy pre denník Le Figaro.

Podľa francúzskeho zákona musia všetky mestá s viac ako 5-tisíc obyvateľmi vybudovať pre migrujúcich občanov tzv. prijímacie strediská. To vo Wattrelos bude mať priestor pre 24 karavanov a otvoria ho budúci rok. Toto opatrenie umožní zlikvidovať nepovolené kempy.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rómovia #múr #Belgicko #Wattrelos