Ukrajinci budú zajatých ruských vojakov stíhať za terorizmus

Poddôstojník ruskej armády, zajatý cez víkend v blízkosti mesta Ščasťa pri Luhansku na východe Ukrajiny, pri výsluchu priznal, že jeho jednotka, spadajúca pod rozviedku generálneho štábu GRU, pôsobí v susednej krajine už od začiatku marca.

18.05.2015 13:13
debata (885)

Uviedli to ukrajinské médiá s odvolaním sa na video, zverejnené na internete. Moskva stále popiera nasadenie ruských jednotiek po boku separatistov na východe Ukrajiny. Sami separatisti tvrdia, že obaja zajatci boli príslušníkmi ich „ľudovej milície“. Kremeľ odkázal novinárov na ministerstvo obrany.

„Je dôležité ukázať celému svetu ruských vojakov, o ktorých sa tvrdí, že nie sú na Ukrajine,“ povedal hovorca ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov. Schôdzka novinárov so zajatcami sa pripravuje, lekári už súhlasili s prepravou zranených zajatcov do Kyjeva.

Hovorca Kremľa sa k ukrajinským správam o zajatí ruských vojakov odmietol vyjadriť, Kremeľ nie je správny adresát týchto otázok. "Neraz sme hovorili, my aj ministerstvo obrany, že žiadni ruskí vojaci v Donbase nie sú.

Komentovať ukrajinské materiály nemôžem, myslím, že lepšie to v tomto prípade urobia odborníci nášho ministerstva obrany, ak tieto materiály vyzerajú pravdepodobne," povedal Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Vladimira Putina. Ten svojho času tvrdil, že na východe Ukrajiny bojujú ruskí dobrovoľníci.

Šéf ukrajinskej tajnej služby Valentyn Nalyvajčenko medzitým obvinil zajatého kapitána a čatára, že boli v rámci „ruskej teroristické skupiny“ vyslaní na Ukrajinu, aby tu páchali „teroristické činy“ proti ukrajinským občanom so zbraňou v ruke. „Potvrdzujeme, že boli zatknutí. Spáchali teroristický čin a budú čeliť stíhaniu za "teroristické činy,“ povedal novinárom a dodal, že oboch mužov zajali po boji, v ktorom bol zabitý ukrajinský vojak.

Vypočúvaný vojak hovorí tak ticho, že mu pri bežnom počúvaní nie je rozumieť, podľa denníka Ukrajinská pravda uviedol nielen svoje meno a hodnosť. „Som Alexander Anatoljevič Alexandrov, čatár, z tretej brigády špeciálnych síl z mesta Togliatti. Veliteľom brigády je plukovník Ščepin, rote velí rotný Kudimov,“ uviedol vypočúvaný podľa denníka.

Na východe Ukrajiny brigáda pôsobí od 5. marca. Pri akcii, do ktorej bolo nasadených 14 vojakov, mu velil dôstojník Jevgenij Jerofejev, ktorý bol tiež zajatý. Z Luhanska operuje ďalších šesť až osem podobných skupín ruských špeciálnych síl.

Po zverejnení videa zástupca veliteľa povstaleckých síl z Luhanska Sergej Kozlov vyhlásil, že ukrajinskí vojaci na povstaleckom území zranili a zajali dvoch príslušníkov samostatného prieskumného práporu, ktorí boli na hliadke. O prepustení zajatcov sa povstalci chystajú vyjednávať.

Ukrajinský poslanec Anton Heraščenko už navrhol, aby výmenou za ruských zajatcov bola oslobodená dôstojníčka Naďa Savčenková, ktorú ruské úrady obviňujú, že vlani sa ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu podieľala na zabití dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny; dopustila sa aj nezákonného prekročenia ruských hraníc.

Savčenková obvinenia odmieta a tvrdí, že bola do Ruska zavlečená, keď ju zajali proruskí separatisti. Medzitým bola vo vlasti zvolená za poslankyňu. V Rusku jej hrozí 20 rokov väzenia.

"Potom, čo usporiadame spravodlivý a verejný súd s dvoma vojnovými zločincami z Ruska, ktorých k nám poslali vraždiť našich občanov, navrhujem výmenu: dvoch ruských vojnových zločincov, ktorí sa vojnovými zločincami stali z tvojej vôle, vymeníme za Naďu Savčenkovú a skoro 400 ďalších našich v zajatí, "odkázal Heraščenko ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla vyžiadal viac ako 6 200 životov.

885 debata chyba
Viac na túto tému: #zajatci #kríza na Ukrajine #ruskí vojaci