Protivládne protesty v Macedónsku pokračujú

Stovky obyvateľov Macedónska vypočuli nedeľnú výzvu opozičného vodcu Zorana Zaeva, aby v protivládnych protestoch pokračovali v uliciach Skopje až do odstúpenia premiéra Nikolu Gruevského.

18.05.2015 13:53
macedónsko, protesty Foto: ,
Opozícia žiada odstúpenie premiéra Nikolu Gruevského.
debata (45)

V pondelok o tom informovala agentúra AFP. Nedeľnej demonštrácie sa zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí, Zaev ich počet odhadol na 100 000. Macedónsko prežíva najväčšiu politickú krízu od roku 2001, keď sa krajina ocitla na pokraji občianskej vojny. Gruevski čelí obvineniam z korupcie a odposluchov.

Demonštranti v centre metropoly založili tábor, v ktorom je asi päťdesiat stanov. Opozícia tak chce zvýšiť tlak na Gruevského, aby ho prinútila k odchodu z kresla premiéra. Šéf vlády odísť odmieta a na pondelkový večer zvolal do metropoly manifestáciu svojich priaznivcov.

K rezignácii ho opäť vyzvala poslankyňa koaličnej Únie pre demokratickú integráciu (UDI) Emira Mehmetiová. Na Facebooku napísala, že vyslovila dôveru koaličnej vláde, pretože verila, že kabinet krajinu privedie do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie a posilní demokratické hodnoty, teraz sa Mehmetiová cíti rozčarovaná.

„To už stačí. Ani občania a ani medzinárodné spoločenstvo nepodporujú nedemokratickú vládu. Je načase, aby Gruevski rezignoval,“ napísala Mehmetiová. UDI, ktorej je členkou, je najvýznamnejšou politickou stranou macedónskych Albáncov a tiež koaličným partnerom Gruevského Vnútornej macedónskej revolučnej organizácie-Demokratickej strany macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Medzitým socialisti, ktorí stoja na čele opozičných protestov, oznámili, že pre nadchádzajúci týždeň pripravili pre demonštrantov sériu kultúrnych predstavení. Ich súčasťou budú divadelné hry, diskusné stretnutia či koncerty.

Popri demonštrácií a manifestácii premiérových priaznivcov sa v pondelok uskutoční rokovanie hlavných politických predákov krajiny, ktorého cieľom je vyriešiť mesiace trvajúcu krízu. Schôdzky, ktorú zorganizovali západní diplomati sa zúčastní Gruevski, Zaev, šéf UDI Ali Ahmet a predseda Demokratickej strany Albáncov Menduh Thaci.

Konzervatívny premiér, ktorý je pri moci od roku 2006, tvrdí, že jeho rezignácia by bola zbabelým činom. Prehlasuje, že opozícia koná v réžii cudzej tajnej služby. Žiadne dôkazy nepredložil. Vládu už v uplynulom týždni opustila ministerka vnútra Gordana Jankuloská a v úrade skončil tiež šéf tajnej služby Saša Mijalkov.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Macedónsko #protivládne protesty