V Jemene obnovili boje, vláda s prímerím nepočíta

Koalícia vedená Saudskou Arábiou obnovila v noci na pondelok letecké údery proti šiitskym povstalcom v juhojemenskom meste Aden. Nálety začali ihneď po tom, čo o 22:00 SELČ vypršalo päťdňové humanitárne prímerie medzi oboma stranami.

18.05.2015 14:20
debata (4)

Jemenský minister zahraničia Rijád Jasín v pondelok povedal, že sa teraz neuvažuje o novom pokoji zbraní, hoci k tomu OSN vyzvala. Minulé prímerie bolo podľa ministra ukončené, pretože ho šiiti porušovali.

Arabská koalícia podniká nálety proti rebelom a bojovníkom lojálnym bývalému prezidentovi Alíhovi Abdalláhovi Sálihovi od konca marca. Údery majú oslabiť povstalcov podporovaných Iránom a vrátiť kontrolu nad krajinou prezidentovi Abdarovi Rabbúovi Mansourovi Hádímu, ktorý z krajiny v marci utiekol.

Prímerie bolo porušované už od jeho počiatku. Splnomocnenec OSN pre Jemen v nedeľu vyzval na predĺženie prímeria, podľa jemenského viceprezidenta Chálida Bahaha to bude záležať na situácii v teréne. Jemenská armáda návrh OSN privítala, povedal armádny hovorca.

Jasín, ktorý je rovnako ako Hádí v exile, v pondelok povedal, že o ďalšom prímerí sa neuvažuje. Letectvo sa podľa neho bude vyhýbať bombardovaniu prístavov Aden a Hudajdá a tiež letiska v Saná, aby humanitárna pomoc mohla do Jemenu ďalej prúdiť.

Pomoc do Jemenu poslal tiež Irán, ktorý v pondelok oznámil, že jeho plavidlo je v Adenskom zálive a chráni ho iránske vojenské lode. Kapitána podľa iránskej agentúry Tasnim kontaktovala 34. flotila iránskeho námorníctva a oznámila, že bude sa plaviť v jeho blízkosti. Vojenské lode majú plavidlo s nákladom eskortovať do Hudajdy a očakáva sa, že tam Iránci budú 21. mája.

Irán podporuje jemenských šiitov a Saudská Arábia tvrdí, že ich tiež vyzbrojuje pod zámienkou humanitárnej pomoci. Pôvodne Saudská Arábia oznámila, že sa iránska loď bude musieť podrobiť prehliadke, čo ale Irán vylúčil.

Americký minister zahraničia John Kerry, ktorý je v Južnej Kórei, v pondelok povedal, že USA by predĺženie humanitárneho prímeria uvítali. Oznámil, že šiiti situáciu komplikovali. Boli aktívni na hranici so Saudskou Arábiou a presunuli tam časť svojej raketovej techniky. „Saudská Arábia začala konať. Sme pre predĺženie humanitárneho prímeria, ale za daných podmienok by to teraz bolo ťažké,“ povedal Kerry.

V Rijáde sa začalo v nedeľu trojdňové stretnutie jemenských politických síl, ktoré zvolal prezident Hádí a Saudská Arábia pod záštitou Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC). Na stretnutí je prítomných okolo 400 jemenských politikov a kmeňových vodcov, nezúčastňujú sa jej šíitski povstalci, ktorí kontrolujú jemenskú metropolu a veľkú časť severného Jemenu.

Jeden z poradcov iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího povedal, že Saudská Arábia nemôže byť hostiteľom podobného stretnutia, pretože je účastníkom konfliktu. Kríza sa začala vlani v septembri, keď šiitske oddiely obsadili hlavné mesto Saná. Rijád v marci zostavil koalíciu, ktorá v snahe brániť Hádího záujmy začala letecké údery na Jemen.

Teherán priznáva, že šiitskym povstalcom poskytuje politickú a humanitárnu pomoc, popiera však, že ich vyzbrojuje. Podľa OSN si boje od 19. marca vyžiadali viac ako 1 400 obetí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #šiiti #prímerie #nálety