Kauza Nagyová-Nečas: Súd zverejnil urážlivé telefonáty

Pražský súd v kauze údajného zneužitia Vojenského spravodajstva prehral odposluchy, ktoré zachytávajú vzťah obžalovanej Jany Nagyovej (teraz Nečasovej) k niekdajšej manželke premiéra Petra Nečasa Radke. V telefonátoch ju opakovane uráža a verbálne napáda aj vtedajšieho predsedu vlády.

18.05.2015 17:02 , aktualizované: 18:33
debata (2)

Z odposluchov, ktoré zazneli na súde s Janou Nečasovou, (predtým Nagyovou), vyplýva, že vulgárne ohovárala vtedajšiu manželku premiéra Petra Nečasa. Vulgarizmami zasypávala aj premiéra. Nečasová je obžalovaná zo zneužitia Vojenského spravodajstva, pretože údajne nechala nezákonne sledovať svoju vtedajšiu sokyňu v láske Radku Nečasovú.

Ako informuje spravodajský portál Českej televízie, súd prehral odposluchy, ktoré ilustrujú vzťah obžalovanej Nagyovej, teraz Nečasovej, k niekdajšej manželke premiéra Petra Nečasa Radke aj k samotnému Nečasovi, ktorého nazvala „primitívom a volom“.

V telefonátoch Jany Nagyovej s premiérovou osobnou asistentkou Máriou Zlatohlávkovou z jesene 2012 zaznela na adresu vtedajšej manželky predsedu vlády séria urážok. Nagyová Radku Nečasovú obvinila zo povýšenosti, sebectva, chamtivosti a hystérie. Nazvala ju „kravou a hysterkou“.

Prekážalo jej aj to, že je premiérova žena v domácnosti, Nečasovú ohovárala za to, že sa premiérovi vyhráža rozvodom, že s ním chce riešiť rodinné problémy pred dôležitými rokovaniami vlády. Nepáčilo sa jej tiež, že deti majú u premiéra prednosť.

Pred súdom vyšlo najavo, že robila Nečasovi scény, pri ktorých na neho kričala a sprosto ho urážala; obvinila ho okrem iného z toho, že ju šikanuje a správa k nej ako nadriadený. Vytýkala mu, že ich vzťah skrýva. Premiér zodpovedal zmierlivo, unavene a bez zvýšeného hlasu.

Prehrávanie odposluchov si vyžiadal žalobca, proti zverejneniu rozhovorov Nagyovej s Nečasom sa ohradili advokáti obžalovaných. Právnik Nečasovej (Nagyovej) Eduard Bruna uviedol, že sú dehonestujúce. Sudkyňa však po krátkej prestávke, ktorú si vzala na rozmyslenie, námietky zamietla s tým, že záznamy objasňujú motív rokovania obžalovaných.

Štvorica obžalobu odmieta a obhajoba tvrdí, že spravodajcovia preverovali informácie o nebezpečenstve hroziacom rodine premiéra.

Podľa žalobcu naopak dokazujú, že nešlo o sledovánie v snahe zaistiť premiérovej žene bezpečnosť, ako tvrdí obžalovaná strana, pretože v rozhovoroch Jany Nagyovej nikdy nezaznie slovo o ohrození.

Polícia zadržala Nagyovú a ďalších vysokopostavených úradníkov v polovici júna 2013. Kauza viedla k pádu vlády. Vtedajšia riaditeľka Nečasového kabinetu Nagyová podľa štátneho zástupcu zneužila na sledovanie Radky Nečasovej vojenskú tajnú službu. Nagyovú si Nečas neskôr vzal za ženu. Jej aj trom vysoko postaveným vojenským dôstojníkom hrozí až päťročné väzenie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Petr Nečas #Jana Nagyová