Brusel sa chystá na prevádzačov

Som realista a myslím si, že v prvom rade musíme vypracovať novú politiku vracania, ktorá bude politikou ich posielania naspäť," vyhlásil stály predseda Európskej rady Donald Tusk na adresu pondelkového rokovania ministrov obrany a zahraničia európskej dvadsaťosmičky o riešení rastúcej vlny imigrantov do Európy.

18.05.2015 19:26 , aktualizované: 19.05.2015 07:51
Taliansko, migranti, utečenci Foto: ,
Utečenci, ktorých doviezla talianska vojenská loď Espero do juhotalianskeho prístavu Reggio Calabria.
debata (9)

„Tí, čo vravia, aby sme otvorili dvere naširoko, sú cynickí, pretože vedia, že sa to nedá,“ povedal Tusk v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Polska-The Times. Problém rastúcej vlny imigrantov z Afriky do Európy sa dostal ešte viac do popredia po tom, čo Európska komisia pred týždňom prišla s návrhom Európskej agendy pre migráciu.

Jeho cieľom je „rovnomernejšie rozloženie azylantov medzi jednotlivými štátmi únie“. Návrh však rieši osud asi 20 tisíc utečencov v táboroch nielen na talianskom území a nie príčinu rastúcej vlny zúfalcov utekajúcich na starý kontinent. Z tohto pohľadu je oveľa dôležitejšia pripravovaná silová operácia v Stredozemnom mori, s cieľom rozložiť siete prevádzačov.

„Mohla by sa začať v budúcich týždňoch,“ povedala šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová. Iniciátori spomínaného návrhu rátajú napríklad so zatýkaním prevádzačov a s ničením ich plavidiel. Potrebujú na to však mandát EÚ a BR OSN, čo nie je jednoduché. Ako upozorňujú viacerí pozorovatelia, napríklad aj preto, lebo ťažko operatívne zistiť, či ide o plavidlo prevádzačov, alebo komerčnú, rybársku loď.

Podľa diplomatických zdrojov blízkych rokovaniu v Bruseli má spomínaný návrh tri etapy. Prvá obsahuje hliadkovanie v medzinárodných vodách, na ktoré netreba súhlas OSN. V druhej časti operácie sa ráta so zásahom proti lodiam v medzinárodných vodách a treťou etapou je zásah v teritoriálnych vodách, ale aj priamo na území konkrétnej krajiny. V tomto prípade do úvahy prichádza v prvom rade Líbya. Bez medzinárodného mandátu, ako aj konkrétnej krajiny je to však nemysliteľné. Tým skôr, že v Líbyi vládne po zvrhnutí Kaddáfího spoločenský chaos. Napriek tomu, ako povedala v pondelok šéfka diplomacie únie Federica Mogheriniová, EÚ sa stále pokúša o spoluprácu s líbyjskými úradmi.

„Disproporcia sveta, v ktorom žijeme, celá váha nerovností, ktoré znášame a praktizujeme, sa plne prejavili na osude stoviek imigrantov počas plavby v Stredomorí do Európy. Je to nápor, ktorý odhaľuje rozpor medzi tým, čím chceme byť, a tým, čo sme. Aj emigranti z centra Afriky vyrážajú a mieria k európskym brehom a snívajú o lepšej budúcnosti pre seba aj svoje deti,“ nastavil zrkadlo nielen Európanom taliansky denník La Repubblica. Aj podľa Anastasie Voronovovej z ruskej policajnej a pohraničnej stráže emigrantov často klamú.

„V prípade Sýrčanov ide väčšinou o vzdelaných a dobre situovaných ľudí, ktorých však z vlasti do Európy vyháňa vojna. Na druhej strane utečenci z tropickej Afriky sa často stávajú obeťami klamlivých predstáv, do ktorých ich vháňa reklama ako napríklad: pricestujete do Európy a váš život sa ihneď zmení k lepšiemu,“ pripomenula Voronovová pre portál Rus.err.ee s tým, že v skutočnosti nič také neexistuje. Aj podľa denníka La Repubblica najbeznádejnejšia časť sveta nás vidí ako územie slobody a práce. Ako civilizáciu demokracie a ľudskej dôstojnosti.

„Nie sme však takí. Európa prežíva tragédiu v Stredomorí ako krízu na juhu regiónu porovnateľnú s prílivom emigrantov z východnej Európy. Prichádzajú z pekla vojen a dennodenne riskujú smrť na trajektoch zúfalstva. Výsledkom je rozštiepenie: medzi bezpečnosťou a zodpovednosťou, medzi politikou a morálkou, medzi zákonom a ľudskosťou, medzi Európu a jej časťami. Predovšetkým medzi víťazmi a porazenými v globalizácii a môžeme povedať medzi bohatými a chudobnými sveta, ktorí stratili vnútorné súvislosti,“ konštatujú talianske noviny.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #pašeráci #utečenci #Federica Mogheriniová #námorná akcia