Republikán Graham je ďalším kandidátom na prezidenta USA

Republikánsky senátor Lindsey Graham sa 1. júna stane ďalším oficiálnym kandidátom na prezidenta Spojených štátov. Kritik "príliš mäkkej" zahraničnej politiky demokratického prezidenta Baracka Obamu v pondelok síce svoju kandidatúru oficiálne neoznámil, z rozhovoru na televíznej stanici CBS však priamo vyplynula.

18.05.2015 20:30
Lindsey Graham, kandidát, prezident USA Foto: ,
Lindsey Graham.
debata (6)

„Kandidujem, pretože si myslím, že svet sa rúca,“ povedal Graham, ktorý je senátorom z Južnej Karolíne a ktorý býva kvôli svojim zahraničnopoli­tickým postojom prirovnávaný k svojmu blízkemu priateľovi Johnovi McCainovi.

Prioritou je pre Grahama pritvrdenie boja s islamskými extrémistami, ktorý Obama nevedie dostatočne razantne. Podľa Grahama mal prezident napríklad nechať v Iraku dostatočný počet amerických vojakov po skončení vojny, čo by zabránilo súčasnej zúfalej bezpečnostnej situácii v krajine a rozmachu radikálov z Islamského štátu.

„Podľa mňa som schopný stať sa dobrým vrchným veliteľom, ktorý zariadi, že bude Washington fungovať tak, ako má,“ povedal Graham. Oficiálne oznámenie kandidatúry si nechal až na prvý júnový deň, keď to oznámi v prejave vo svojom domovskom meste Central v Južnej Karolíne.

Svoj záujem uchádzať sa o nomináciu v republikánskych primárkach oficiálne zverejnilo už šesť republikánov. Sú nimi konzervatívny senátori Ted Cruz a Rand Paul, ich kolega z hornej komory Kongresu a syn hispánskych prisťahovalcov Marco Rubio, černošský lekár Ben Carson, niekdajšia šéfka počítačovej spoločnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinaová a bývalý arkansaský guvernér Mike Huckabee.

Očakáva sa, že kandidatúru čoskoro ohlási napríklad aj bývalý floridský guvernér Jeb Bush alebo guvernéri New Jersey Chris Christie či Wisconsinu Scott Walker. Prieskumy dávajú šancu na úspech predovšetkým Bushovi a Walkerovi.

Medzi demokratmi je zatiaľ situácia jednoznačná, jasnou favoritkou na víťazstvo v primárkach je bývalá prvá dáma a bývalá ministerka zahraničia Hillary Clintonová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kandidát na prezidenta