Situácia v Burundi je po prevrate napätá, metropolu stráži armáda

Situácia v západoafrickom Burundi po neúspešnom pokuse o puč z minulého týždňa zostáva napätá. V uliciach metropoly Bujumbury, kde stovky ľudí znovu protestovali proti prezidentovi, hliadkovali ťažko ozbrojení vojaci.

18.05.2015 20:47
debata

Prezident Pierre Nkurunziza medzitým dekrétom odvolal ministrov obrany, zahraničia a obchodu. Ministerstvo zahraničia potom varovalo, že demonštranti proti prezidentovi budú považovaní za komplicov generálov, ktorí sa minulý týždeň pokúsili o puč.

Pri stretoch medzi demonštrantmi a armádou v pondelok zahynul jeden človek. Počet mŕtvych sa tak od začiatku nepokojov pred troma týždňami vyšplhal už na viac ako 20. ]V pondelok, teda štyri dni po pokuse o puč, prezident odvolal hneď troch kľúčových členov vlády – ministra obrany Pontiena Gaciyubwengeho, ministra zahraničia Laurenta Kavakureho a ministerku obchodu Máriu Nizigiyimanaovú. Oznámil to prezidentov hovorca Gervais Abayeho, podľa ktorého zmeny vo vláde „môžu, ale nemusia“ byť spájané do súvislosti s poslednými udalosťami.

[* clanky=„suvisiace“ | nazov=„Viac o prevrate v Burundi“ | layout=„left“ *

Nepokoje v Burundi začali po tom, čo doterajší prezident oznámil zámer tretíkrát kandidovať vo voľbách hlavy štátu, čo mnohí považujú za protiústavné. Minulú stredu sa odporcovia prezidenta pokúsili o štátny prevrat, armáda terajší vládny systém podporila a vodcovia pučistov sa vzdali.

Zatknutých bolo 18 osôb spojených s pučom, okrem hlavnej postavy generálmajora Godefroida Niyombareho okrem iného aj niekdajší minister obrany a štyria ďalší generáli. Všetci už v sobotu stáli pred súdom, kde si vypočuli obvinenia z pokusu o destabilizáciu štátnych inštitúcií.

Keňa Burundi vyzvala, aby prezidentské voľby plánované na 26. júna odložilo a dalo tak priestor pre upokojenie situácie. Protesty v hlavnom meste aj po neúspešnom prevrate pokračujú a proti demonštrantom zasahovala armáda, ktorá až donedávna pôsobila skôr v akejsi sprostredkova­teľskej úlohe medzi protestujúcimi a políciou.

Novým ministrom obrany sa stal Emmanuel Ntahonvukiye, prvý civilista na tomto poste za posledných 50 rokov. Tento bývalý predseda protikorupčného súdu je apolitický. Novým ministrom zahraničia bude odteraz doterajší veľvyslanec Burundi pri Africkej únii Alain Aimé Nyamitwe.

Prezidentský úrad neuviedol dôvody pre obmenu kabinetu, ale napríklad doterajší minister obrany Gaciyubwenge po prepuknutí protestov pred viac ako troma týždňami zdôrazňoval neutralitu armády. Okrem toho dával minister najavo, že odmieta tretie funkčné obdobie pre Nkurunziza.

Minister zahraničia Kavakure potom bol podľa expertov zbavený funkcie preto, že sa mu nepodarilo získať podporu prezidenta u medzinárodného spoločenstva. Noví ministri sú považovaní za lojálnych podporovateľov prezidenta.

Kvôli nepokojom už z krajiny podľa OSN utieklo viac ako 105 000 ľudí. Terajší prezident sa prvýkrát postavil na čelo Burundi v roku 2005 po skončení 12 rokov trvajúcej občianskej vojny, ktorá stála život asi 300 000 ľudí.

Znovu bol zvolený o päť rokov neskôr. Tretia kandidatúrou podľa svojich priaznivcov ústavu neporušuje: prvý päťročný mandát sa nepočíta, pretože vtedy hlavu štátu vybrali zákonodarcovia, nie priamo voliči.

debata chyba
Viac na túto tému: #burundi #pokus o prevrat