Netanjahu povedie diplomaciu, rokovať s Palestínou bude Šalom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poveril prípadnými budúcimi rokovaniami s Palestínčanmi nového ministra vnútra Silvana Šaloma. Informovala o tom aqentúra AFP s odvolaním sa na oficiálneho činiteľa, ktorý nechcel byť menovaný. Rezort zahraničia si šéf kabinetu naďalej ponechá.

18.05.2015 21:36
debata (5)

Podľa izraelského štátneho rozhlasu Šalom, ktorý je zároveň vicepremiérom, predseda vlády zveril tiež veľmi dôležitú úlohu predstaviteľa, ktorý povedie strategický dialóg so Spojenými štátmi.

Silvan Šalom je členom Netanjahuovej strany Likud. V rokoch 2003 až 2006 bol ministrom zahraničia, ktoré prevzal od Netanjahua za vlády Ariela Šarona.

Podľa zdroja AFP si Netanjahu vo svojej novej vláde post šéfa diplomacie ponechá. Po predčasných voľbách zo 17. marca si túto funkciu pôvodne nechal v zálohe pre vodcu sionistického zväzu Jicchaka Herzoga, keby chcel vstúpiť do vládnej koalície.

Herzog to však odmietol. Šalom, ktorý o kreslo ministra zahraničia stál, sa nakoniec uspokojil s rezortom vnútra.

Mierový proces medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi je na mŕtvom bode od nezdaru novej americkej iniciatívy o jeho oživenie v apríli 2014. Vyhliadky na obnovenie tohto úsilia sú v súčasnej dobe chmúrne, poznamenala AFP.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #rokovania #Benjamin Netanjahu