Nemecký policajt je obvinený z týrania utečencov

Nemeckom otriasa škandál okolo príslušníka spolkovej polície z Hannoveru, ktorý podľa všetkého trýznil najmenej dvoch zadržaných utečencov, pochádzajúcich z Afganistanu a Maroka. Afgancov napríklad nútil jesť pokazené mäso zo zeme.

18.05.2015 22:08
debata (6)

Prípad dal zároveň podnet na demonštráciu proti rasizmu, ktorej sa v pondelok v Hannoveri zúčastnili stovky ľudí.

Policajta, ktorý pracoval na hlavnej stanici v Hannoveri, vyšetruje prokuratúra pre podozrenie na ublíženie na zdraví a tiež kvôli možnému porušeniu zbrojného zákona. Len za prvé previnenie mu hrozí až päť rokov väzenia.

Podľa hovorcu vrchného štátneho zastupiteľstva Thomasa Klingeho čelí tridsaťdeväťročný policajt podozreniu, že najmenej v dvoch prípadoch ponižoval a bil zatknutého muža z Afganistanu a Maroka. Štátne zastupiteľstvo zisťuje, či o konaní obvineného vedel ďalší jeho kolega. Podnetom k vyšetrovanie bolo udanie podané dvoma osobami, ktorých totožnosť prokuratúra nezverejnila.

Podľa regionálnej televízie NDR sa prípady odohrali vlani v celách predbežného zadržania priamo na hannoverskom stanici. Policajti vlani 9. marca zadržali počas pochôdzky devätnásťročného Afganca kvôli menej závažným deliktom. V cele ho potom obvinený policajt údajne škrtil a vláčil po policajnej strážnici za putá upevnené k nohám zadržaného.

Neskôr sa policajt svojím konaním chválil aj prostredníctvom komunikačnej služby WhatsApp a dokumentoval to fotografiami. „Zmlátil som ho … Strčil som mu prsty do nosa. A škrtil. Bolo to zábavné. A za nožné putá som ho vláčil po strážnici. Bolo to tak krásne. Kvičal ako prasa. To bol darček od Alaha,“ chválil sa policajt.

O pol roka neskôr policajt nevhodne zaobchádzal s devätnásťročným Maročanom, ktorého prichytil bez platného cestovného lístka. V Hannoveri sa v pondelok večer zišlo zhruba 300 ľudí na demonštrácii proti rasizmu. Podľa polície bola demonštrácia pokojná.

Správanie hannoverského policajta odsúdil komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks. „Týranie utečencov políciou v Hannoveri je neprijateľné,“ napísal komisár na Twitteri a žiadal lepšie školenie policajtov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #týranie #policajt #utečenci #obvinený #podozrenie