Mexická polícia zadržala päť detí, ktorí mali umučiť chlapčeka

Odpovede na množstvo nepríjemných otázok sa snaží nájsť Mexiko po tom, čo polícia zadržala päť detí vo veku 11 až 15 rokov, ktoré sú podozrivé, že ukameňovali, dobodali a pochovali šesťročného chlapca. A obyvatelia sa teraz pýtajú, aký vplyv má na deti neustále sa zvyšujúce násilie spojené s obchodom s drogami.

19.05.2015 08:31
Mexiko, násilie Foto: ,
Mexická polícia viní zo surovej vraždu malého chlapčeka skupinu detí.
debata (2)

Mŕtvolu chlapčeka našli v sobotu v plytkom hrobe, teda dva dni po tom, čo ho naposledy videli, ako sa hral so skupinou detí na okraji mesta Ciudad Juárez. Vyšetrovatelia zadržali päť detí, z ktorých dve sú 13-ročné dievčatá, jeden jedenásťročný chlapec a dvaja 15-roční chlapci. Umučený chlapček a zadržané deti bývali v susedstve a poznali sa.

„Hrali sa, potom ho zviazali a pridusili palicou pritisnutou na krk. Potom na neho začali hádzať kamene, bodli ho nožom do chrbta, a keď bol mŕtvy, odtiahli ho do plytkej jamy,“ uviedla polícia. „Zahádzali ho hlinou a navrch dali rastliny a uhynuté zviera, aby ho zamaskovali.“

Pätnásťročným chlapcom hrozí trest väzenia. Ostatné deti sú však neplnoleté a hrozí im „iný druh trestu“, uviedol mexický žalobca, o aký druh trestu by malo ísť však nepovedal.

K vražde došlo v mexickom štáte Chihuahua, ktorý sa v minulých rokoch stal dejiskom mnohých krvavých masakrov v rámci mexickej drogovej vojny, v ktorej prišli o život tisícky ľudí pri stretoch medzi súperiacimi drogovými kartelmi. Vraždy, mučenie, únosy a vydieranie tu patrí ku každodenému životu.

Päť detí obvinených z vraždy „sú obeťou tohto prostredia plného brutálneho násilia,“ povedal Juan Martín Pérez, výkonný riaditeľ mimovládnej organizácie Sieť pre práva detí (CRN). „Panuje tu silná prítomnosť a kultúra organizovaného zločinu. Deti len odrážajú to, čoho sú denne svedkami,“ dodal.

Podľa kriminalistov a forenzného experta Carlosa Ochoya podobné prípady poukazujú na „nástup generácie psychopatov“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #vražda #násilie #drogový gang