Karikaturista Luz odchádza z Charlie Hebdo, po smrti kolegov ďalej nevládze

Populárny karikaturista Rénald Luzier (43), prezývaný Luz, sa rozhodol opustiť satirický týždenník Charlie Hebdo. V rozhovore s francúzskym denníkom Libération to odôvodnil tým, že jeho práca sa po smrti kolegov stáva neúnosnou. Odísť chce v septembri.

19.05.2015 10:35
debata (16)

Magazín známy karikaturami proroka Mohameda sa v januári stal terčom krvavého útoku dvoch islamistov, ktorí v redakcii zastrelili 12 ľudí.

„Každé vydanie je utrpením, pretože ostatní už nežijú. Tráviť bezsenné noci vyvolávaním mŕtvych a premýšľaním, čo by zabití kolegovia Charb, Cabu, Honoré, Tignous urobili, je vyčerpávajúce,“ povedal Luzier. Dodal, že odchod z redakcie plánovaný na september je čisto jeho osobným rozhodnutím. Už v apríli oznámil, že už viac nebude kresliť kontroverzné karikatúry proroka Mohameda, pretože ho táto postava omrzela.

Luz, ktorý útok prežil, je autorom ďalšej kresby proroka, ktorá sa objavila na prvej stránke čísla vydaného týždeň po vraždení v redakcii. Na titulnej strane je plačúci Mohamed s nápisom Je suis Charlie. Táto krátka veta sa vtedy stala symbolom solidarity s obeťami útoku.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Charlie Hebdo #Rénald Luzier