Nepohoda a Darwin, súd odhalil krycie mená Nečasa a jeho ženy

Na súde v kauze Nagyová zazneli správy zo sledovania Radky Nečasovej a dvojice pracovníkov Úradu vlády. Záznamy zo sledovania niekdajšej manželky premiéra Petra Nečasa Radky ukázali, že spravodajcovia pre ňu používali krycie meno "Darwin", a to podľa názvu ulice, kde s rodinou bývala.

19.05.2015 14:10
debata (1)

Ako informuje spravodajský portál Českej televízie, Radku Nečasovú sledovali na nákupoch, pri vyzdvihovaní dcéry zo školy či na stretnutiach s kamarátkou. Nezabránili tomu, aby ich častá prítomnosť vzbudila pozornosť susedov, niektorí si ich aj fotili alebo s nimi hovorili.

Zo správy je zrejmé, že spravodajcovia prichádzali ráno k domu v Darwinovej ulici, kde rodina vtedajšieho premiéra Nečasa bývala. Obvykle zachytili odchod Nečasa, označovaného ako Nepohoda. Chvíľu po ňom zapísali aj pohyb jeho ženy Radky.

Vojenskí spravodajcovia mali so sledovaním trochu problémy. V mieste sa pohybovala žena, ktorá sa veľmi podobala na Radku Nečasovú. Správa o sledovaní ukázala, že spravodajcov pristihol zvedavý sused alebo si ich fotila žena na mobil. Aj preto museli na jeden deň sledovanie prerušiť.

Na sledovanie vodiča a pracovníčky Úradu vlády najali spravodajcovia súkromnú detektívnu spoločnosť. Tá bola omnoho dôkladnejšia, v jej správe nechýbal prepis niekoľkých rozhovorov, alebo informácie o tom, kedy sledovaní vstávali a že to bolo z rovnakej postele.

Podľa informácii spravodajského portálu idnes.cz, na súde odznelo aj niekoľko odposluchov, ktoré sa týkajú oboch sledovaných. Jana Nečasová (predtým Nagyová) tak ako v pondelok zverejnených prepisoch nešetrila vulgarizmami predovšetkým na adresu pracovníčky Úradu vlády Aleny Hegerovej, nazvala ju okrem iného „šlápotou“.

Spravodajcovia došli k záveru, že „Darwin“, teda Radka Nečasová po celý čas sledovania „dodržiavala vopred oznámený scenár a nevykazovala žiadnu činnosť, ktorá by sa vymykala zvyklostiam“.

Nagyová, ktorú si Nečas neskôr vzal za manželku, čelí spolu s bývalými šéfmi Vojenského spravodajstva Ondrejom Páleníkom a Milanom Kovandom a spravodajcom Janom Pohůnkom obžalobe zo zneužitia pravomoci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Petr Nečas #Jana Nagyová