Filipíny sú ochotné prijať utečencov z Bangladéša a Barmy

Filipínska vláda dala najavo, že by krajina bola ochotná prijať migrantov z chudobného Bangladéša a Barmy, ktorí čakajú na lodiach na mori a ktorých bohatšie krajiny v regióne nechcú prijať. Informoval o tom denník The Guardian. Malajzia, Indonézia a Thajsko v minulých dňoch utečencov odmietli a ich plavidlá po zásobení vodou a jedlom odťahujú od svojich brehov.

19.05.2015 13:59
malajzia, člny, utečenci Foto: ,
Malajzia poskytla utečencom na člnoch zásoby, odoprela im však vstup do krajiny.
debata (1)

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) ponúkol podľa spravodajského serveru BBC News Malajzii pomoc pri riešení utečeneckej krízy.

Malajzia za posledné roky prijala už viac ako 45 000 príslušníkov moslimského etnika Rohingov, ktorí čelia prenasledovaniu v prevažne budhistickej Barme a z ktorých väčšina nemá žiadne štátne občianstvo. Malajzia vyhlasuje, že ďalších utečencov už nie je schopná prijať.

Úrad OSN oznámil, že je pripravený poskytnúť utečencom lekársku a ďalšiu podporu a pomôcť Malajzii pri posudzovaní, ktorí z utečencov potrebujú ochranu. „UNHCR má obavy o relatívne malú skupinu Rohingov z Barmy, ktorí pravdepodobne budú potrebovať medzinárodnú ochranu a nemôžu byť vrátení do Barmy,“ konštatoval vo svojom vyhlásení UNHCR s tým, že Malajzia sama oficiálne o pomoc s utečencami nepožiadala.

Malajzia je cieľom mnohých utečencov z radov barmských Rohingov a bangladéšskych Bengálcov, pretože patria k bohatším štátom v regióne a navyše je to moslimská krajina s nedostatkom nekvalifikovanej pracovnej sily, uvádza The Guardian. Minulý týždeň pristálo pri brehoch Malajzie približne 1 000 utečencov, ktorých nechali napospas svojmu osudu na lodiach v Bengálskom zálive prevádzači.

Takmer 1 350 utečencov bolo takisto zachránených pri brehoch indonézskej provincie Aceh, tisíce ďalších migrantov stále na lodiach zotrvávajú. Ľudia na lodiach trpia podvýživou a zachránení vypovedali, že na jednom z plavidiel vysídlenci cez víkend medzi sebou bojovali o jedlo.

Prvou krajinou, ktorá naznačila ochotu prijať týchto utečencov, sú podľa denníka The Guardian Filipíny. „Budeme sa ďalej podieľať na záchrane životov na základe existujúceho mechanizmu a plniť tak naše záväzky dané podpisom Dohovoru OSN (o právnom postavení utečencov),“ vyhlásil Herminia Coloma, hovorca filipínskeho prezidenta Benigna Aquina.

Pre utečencov by to bola dlhá cesta, dostať sa na svojich drevených plavidlách s minimálnymi zásobami potravín a vody na Filipíny, podotýka The Guardian. „Je to však známka nádeje. Dúfame, že vlády ďalších krajín v regióne budú Filipíny nasledovať,“ povedal hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Joe Lowry.

Medzinárodná organizácia pre migráciu v pondelok vyjadrila obavy o osude asi 300 ľudí na palube lode, ktorú cez víkend opakovane od svojich brehov odosielali preč Malajzia a Thajsko. Od soboty nie sú o lodi správy, oznámila IOM. „Nemáme žiadne informácie, pretože sú mimo dosahu radaru. Naposledy boli lokalizované 16. mája o 21:30 miestneho času (16:30 SELČ),“ uviedol Vírapong Nakprasit, kapitán thajského námorníctva, ktoré loď zásobili potravinami, vodou a palivom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #utečenci #imigranti #Malajzia