Lavrov: Stav vzťahov EÚ a Ruska je veľmi smutný

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa v utorok v Bruseli stretol so šéfkou úniovej diplomacie Federicou Mogheriniovou, s ktorou rokoval o kríze s utečencami v Stredomorí aj o ukrajinskej kríze.

19.05.2015 14:30
debata (45)

Budúci mesiac by summit Európskej únie mal rozhodovať o prípadnom predĺžení sankcií proti Rusku kvôli úlohe Moskvy v ukrajinskej krí­ze.

Lavrov po stretnutí s talianskou diplomatkou vyhlásil, že vo vzťahoch medzi oboma stranami sa prejavil „určitý vývoj“ a že „určité veci sa hýbu“. Rokovania o ukrajinskej kríze a o vzájomných vzťahoch vraj „celkovo vyzneli pozitívne“. Avšak „stav vzťahov je veľmi smutný, pretože Brusel prerušil takmer všetky mechanizmy spolupráce“.

Šéf ruskej diplomacie zároveň prisľúbil, že Moskva starostlivo zváži žiadosť EÚ k Bezpečnostnej rade OSN o mandát pre boj s pašerákmi utečencov v Líbyi, vytvárajúcich humanitárnu krízu v Stredomorí.

"Situácia v Európe nie je jednoduchá, je tu príliš veľa napätia, konfliktov a zhoršenie vzťahov medzi západnými štátmi a Ruskom a to aj kvôli ukrajinskej kríze. Tá nevznikla sama od seba, ale bola odrazom systémových problémov, ktoré sa roky hromadili v oblasti európskej bezpečnosti, "vyhlásil ruský minister. Príčinou podľa neho bolo nesplnenie záväzku, že v Európe sa nevyskytnú nové deliace línie.

Šéf ruskej diplomacie kritizoval Kyjev za to, že k ústavnej reforme neprizval zástupcov separatistov z východnej Ukrajiny. Lavrov má na programe aj schôdzku s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom, prvé od januárového stretnutia. NATO pravidelne obviňuje Rusko z podpory proruských separatistov na Ukrajine, Moskva však stále priame zapojenie do konfliktu popiera.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Ukrajina #Sergej Lavrov #Federica Mogheriniová