Súd: Majiteľ cukrárne, ktorý odmietol upiecť tortu pre geja, zaplatí pokutu

Kresťanský majiteľ cukrárne v Belfaste Daniel McArthur, ktorý odmietol upiecť tortu s nápisom podporujúcim sobáše homosexuálov, sa dopustil diskriminácie. Tak rozhodol súd, ktorý podniku Ashers Baking Company udelil pokutu 500 libier (takmer 690 eur) a povinnosť uhradiť súdne trovy.

19.05.2015 15:25
debata (90)

Prípad sa v Severnom Írsku, kde sú na rozdiel od zvyšku Spojeného kráľovstva sobáše gejov a lesieb stále nelegálne, ostro spolitizoval.

Homosexuálny aktivista Gareth Lee si v cukrárni objednal a zaplatil tortu s nápisom „Podporte sobáše homosexuálov“. Podnik však neskôr objednávku zrušil a peniaze Leeovi vrátil.

Daniel McArthur informuje médiá o rozsudku súdu.

Lee dal prípad na súd, kde tvrdil, že sa cítil byť ponížený. Majiteľ naopak vyhlásil, že cukráreň je jeho súkromným vlastníctvom a že upečie tortu každému, ale nie s nápisom, ktorý odporuje Biblii.

Súd: Majiteľ nemôže takto prejavovať vierovyznanie

Sudkyňa Isobel Brownlieová však argumenty cukrárne odmietla s tým, že ide o podnik a nie o náboženskú skupinu. Preto majiteľ, aj keď má právo na slobodu vierovyznania, nemôže ho takýmto spôsobom preukazovať. Ak by dala za pravdu majiteľovi, znamenalo by to podľa nej, že náboženské presvedčenie by mohlo diktovať podobu zákonov.

Aktivista Gareth Lee, ktorý po odmietnutí zákazky dal prípad k súdu.

Sobáše homosexuálov sú v Severnom Írsku nelegálne, naopak zákony v Škótsku, Walese a Anglicku takéto sobáše umožňujú. Severoírska nacionalistická strana Sinn Fein verdikt súdu privítala ako víťazstvo rovnosti, unionisti v súvislosti s prípadom volajú po zákone, ktorý by s ohľadom na vieru umožnil odmietať poskytovanie služieb.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Belfast #diskriminácia #sobáše homosexuálov #cukráreň