Afganistan: Policajti sa iba prizerali, keď dav lynčoval ženu. Dostali len rok

Afganský súd poslal 11 policajtov na rok do väzenia za to, že neposkytli pomoc žene, ktorú útočníci ubili v Kábule na smrť. Osem ich kolegov súd pre nedostatok dôkazov oslobodil. Devätnásťčlenná skupina obvinených bola posledná, ktorú v tomto prípade súdili.

19.05.2015 16:14
debata (6)

Sudca svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že policajti si nesplnili svoju povinnosť a ženu neochránili.

Súd sa zaoberal prípadom z 19. marca, keď dav pri kábulskej modlitebni ubil 27-ročnú ženu po tom, čo ju krivo obvinili z toho, že spálila korán. Útok šokoval nielen v Afganistane, ale aj v mnohých ďalších krajinách.

Celkom v prípade obvinili 49 ľudí. Začiatkom mája štyroch z nich odsúdili na trest smrti a osem ďalších dostalo 16-ročné tresty. U osemnástich osôb stiahli obvinenie pre nedostatok dôkazov. Všetci usvedčení sa môžu proti rozsudkom odvolať. Príbuzní ženy tresty nepovažujú za dostatočne vysoké, obvinenie zo spálenia koránu sa neskôr ukázalo ako falošné.

Mladú ženu Farchonde dav bil najskôr palicami a kameňoval ju. Potom ju zhodili zo strechy domu a prešli autom. Nakoniec ľudia jej telo zapálili a hodili do koryta rieky.

Dav zlynčoval Farchonde pre krivé obvinenie, že spálila Korán.

Farchonde vyštudovala náboženskú školu a sama vyučovala deti korán. Jej tragédia sa začala, keď pri modlitebni, ktorá sa nachádza neďaleko prezidentského paláca a hlavného kábulského trhoviska, obvinila moslimského duchovného, že klame veriacich, keď predáva ženám, ktoré nemôžu otehotnieť, amulety. Duchovný vraj, aby zachránil svoje zamestnanie a svoj život, Farchonde na oplátku obvinil zo spálenia koránu, o čo však nie sú vôbec žiadne dôkazy.

Niektorí z prítomných nahrali týranie ženy na mobilné telefóny a na základe týchto záberov usvedčili štvoricu, ktorá dostala trest smrti. Patrí k nim aj duchovný, ktorý Farchonde neprávom obvinil.

Zavraždenie mladej ženy v Afganistane vyvolalo protesty proti náboženskému extrémizmu a násiliu páchanom na ženách. Medzi demonštrantmi boli aj muži. Vraždu odsúdil aj prezident Ašraf Ghaní, rovnako aj vodca Talibanu mulla Umar.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #súd #Korán #lynčovanie #Kábul