Stiahnite ruských vojakov z Ukrajiny, vyzýva NATO Rusko

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po utorkovej schôdzke so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom zdôraznil, že Minské dohody o mierovom urovnaní ukrajinského konfliktu musia plniť všetky strany a vyzval na stiahnutie všetkých ruských vojakov z východnej Ukrajiny.

19.05.2015 16:11
NATO, Jens Stoltenberg, Belgicko Foto: ,
Šéf NATO Jens Stoltenberg
debata (111)

„Je potrebné úplné splnenie minských dohôd, a to všetkými stranami,“ apeloval Stoltenberg a vyzval Rusko, aby prestalo podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny, ako aj naliehal na „úplné stiahnutie ruských vojsk“.

Moskva stále popiera priame zapojenie do konfliktu, ktorý si od vlaňajšieho apríla vyžiadal viac ako 6 200 mŕtvych. Súčasne vzťahy medzi Ruskom a Západom sa dostali na najnižší bod od konca studenej vojny.

Lavrov rokoval s politickým šéfom aliancie prvýkrát od februárového stretnutia na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

Stoltenberg pred novinármi zdôraznil, že NATO neuznáva ruskú anexiu Krymu a podporuje územnú celistvosť Ukrajiny. Snažil sa dosiahnuť, aby Rusko konalo vo svojich vojenských aktivitách a cvičeniach „transparentnejšie a predvídateľnejšie“, aby sa dalo vyhnúť incidentom. NATO je podľa neho v tomto smere „ďaleko transparentnejšie“.

Hoci NATO prerušilo vlani kvôli ruskej anexii Krymu a na Ukrajine spoluprácu s Ruskom, zachovalo si politické kontakty s Moskvou aj komunikačné kanály k ruskému veleniu. „Umožňuje nám to dosiahnuť väčšiu predvídateľnosť a vyhnúť sa nedorozumeniam,“ vysvetlil.

Obdobne Lavrov uistil, že sa nevyhýba kontaktom s NATO. „Styky a spolupráca bývali dosť intenzívne, ako ich NATO zmrazilo. Vypočujeme si, čo nám povedia,“ poznamenal ešte pred schôdzkou.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #stiahnutie #Ukrajina #Sergej Lavrov #ruskí vojaci