Saudská Arábia hľadá cez inzerát osem katov

Saudskoarabské ministerstvo sociálnych služieb na svojej internetovej stránke zverejnilo inzerát s ponukou práce. Hľadá osem mužov, ktorí budú vykonávať rozsudky smrti. Nevyžaduje sa žiadne vzdelanie, len telesná sila a oddanosť islamskému právu.

20.05.2015 11:00
debata (7)

Saudská Arábia sa riadi islamským právom šaría a rozsudky smrti sa tam vykonávajú mečom.

V niektorých častiach krajiny je nedostatok katov a rozsudkov smrti skôr pribúda, napísal denník The New York Times. Saudskoarabská justícia trestá smrťou nelegálne obchodovanie s drogami a zbraňami a tiež násilné činy. Sťatie sa zvyčajne vykonáva na verejnom mieste.

V nedeľu bol v kráľovstve popravený tento rok už 85. človeka. Najvyšší trest dostal za kriminálnu aktivitu spojenú s drogami. Organizácia Human Rights Watch upozornila, že Saudská Arábia sa v máji dostala takmer na úroveň popráv uskutočnených za celý minulý rok, keď bolo v kráľovstve popravených 88 osôb.

Pritom 38 ľudí, ktorých život tento rok ukončil kat sa previnilo v súvislosti s drogami, ale nedopustili sa žiadneho násilia. Tresty smrti sa vykonávajú napríklad aj v USA, vlani tam bolo popravených 35 ľudí.

Predstavitelia saudskoarabského kráľovstva ponechávajú väčšinou kritiku týkajúcu sa vysokého počtu popráv bez reakcií. Ak sa vyjadrí, potom väčšinou v tom zmysle, že tresty smrti sú najlepším prostriedkom ako odradiť ľudí od kriminálnej činnosti.

Newyorský denník konštatuje, že nový kráľ Salmán za štyri mesiace svojho kraľovania vykonal zásadné personálne zmeny vo vedení štátu v prospech mladšej generácie. O tom, že sa chystá väčšia revízia justície, zatiaľ nič nenasvedčuje a rezort zostáva v rukách konzervatívnych sudcov.

Profesie kata v mnohých saudskoarabských provinciách prechádza z otca na syna. Inzerát, ktorý sa objavil v pondelok na stránke ministerstva, neudáva žiadne požiadavky na vzdelanie a neobsahuje ani údaj o ponúkanej mzde.

V provincii Kásim, ktorá leží severne od Rijádu, je katom muž, ktorý pracuje na plný úväzok ako telesný strážca miestneho princa. Prácu kata vykonáva navyše a za každý vykonaný rozsudok smrti dostáva odmenu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #inzerát #popravy #kat