Český expolitik David Rath ukázal, ako môže zablokovať súdny proces

Český expolitik David Rath, obžalovaný z korupcie, si našiel dokonalý spôsob, ako naťahovať súdny proces donekonečna a de facto súd zablokovať.

19.05.2015 16:43
debata (11)

Český trestný poriadok totiž umožňuje obžalovaným menit advokátov prakticky nepretržite. Nový obhajca zase vždy dostane čas na to, aby sa oboznámil so spisom.

„Voľba obhajcu je ústavne zakotvené právo,“ povedal pre iDnes.cz šéf Českej advokátskej komory Martin Vychopeň. David Rath ukázal, ako sa toto právo dá zneužiť v praxi. Dvakrát zmenil svojich obhajcov práve v čase, keď mali predniesť už len záverečnú reč.

Sudca najnovšie musí prideliť Rathovi obhajcu ex offo. Lenže ani to problém nerieši. Rath ho totiž môže odmietnuť, alebo ho aj neskôr nahradiť opäť iným advokátom, ktorého si zvolí sám. A nový obhajca opäť musí dostať čas, aby si prípad naštudoval.

Prístup Davida Ratha a jeho obhajoby tak poukázal na medzeru v českom trestnom práve, vďaka ktorej môže obžalovaný svoj prípad naťahovať a úplne blokovať jedného sudcu, ktorý by inak mohol riešiť ďalšie kauzy. Zmena trestného poriadku, ktorá by takéto správanie obžalovaných obmedzila, sa plánuje v Česku už dlho, nové pravidlá však stále nie sú hotové.

Rath je obžalovaný z prijímania úplatku. Polícia ho zatkla v máji 2012, keď niesol škatuľu od vína, v ktorej bolo 7 miliónov českých korún. Kauza súvisí s opravou buštěhradského zám­ku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súd #David Rath #súdne prieťahy