Dvoch zajatých ruských vojakov predstavili v Kyjeve novinárom

Ukrajinská tajná služba v utorok v Kyjeve sprostredkovala stretnutie miestnych a zahraničných novinárov s dvoma údajnými ruskými vojakmi, ktorých koncom minulého týždňa zadržaní pri bojovej operácii v Donbase.

19.05.2015 18:11
debata (189)

Schôdzky sa zúčastnili aj zástupcovia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, členovia kontrolnej misie Európskej únie a predstavitelia MVO Amnesty International.

Seržant Alexander Alexandrov a kapitán Jevgenij Jerofejev, ktorí sa počas bitky s ukrajinskými vojakmi zranili, sú podľa Kyjeva príslušníkmi tretej brigády špeciálnych síl ruskej vojenskej rozviedky GRU dislokovanej v povolžskom meste Togliatti. Zadržaní boli v sobotu neďaleko mesta Ščasť v Luhanskej oblasti.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok pripustilo, že ide o občanov Ruskej federácie, v čase zadržania príslušníkmi ruskej armády neboli. V krátkom rozhovore s novinármi odmietli zajatí Rusi odpovedať na otázku, či skutočne nie sú vojakmi ruskej armády.

Jerofejev bez ďalšieho vysvetlenia vyhlásil, že jeho rodina a ďalší príbuzní sú v súčasnej dobe nezvestní. Obaja Rusi boli v pondelok prevezení do Kyjeva, kde sa liečia zo strelných zranení. Jeden utrpel priestrel ramena, druhý má zranenia na nohe.

Podľa ukrajinských médií by mohli byť postavení pred súd a obvinení z terorizmu. Špekuluje sa o tom, že by ich Kyjev mohol vymeniť za ukrajinskú letkyňa Nadeždu Savčenkovú väznenú v Moskve.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #zajatci #kríza na Ukrajine #ruskí vojaci