Orbán odmietol kritiku kvôli trestu smrti, chce ďalšie diskusie

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok pred europoslancami v Štrasburgu odmietol kritiku na adresu svojich slov o možnom opätovnom zavedení trestu smrti. Jeho krajina má podľa neho právo o takýchto témach hovoriť.

19.05.2015 19:00
debata (3)

Časť europoslancov jeho konanie obhajovala, druhá časť hovorila o tom, že Orbánove slová vyvolávajú obavy a že by mohlo dôjsť k porušeniu základných hodnôt, na ktorých je postavená EÚ.

„Maďarsko nepodpísalo žiadnu dohodu o tom, o čom môžeme či nemôžeme diskutovať. Ja som nič také nepodpísal,“ uviedol Orbán. "Nechcem žiť ako v stredoveku, keď boli určité témy tabu. Myslím si, že by sme mali hovoriť o treste smrti.

Prípadná zmena by však mala zodpovedať spoločným pravidlám zavedeným v EÚ aj v Maďarsku," dodal. „Váš názor je názor jednotlivca, to nie je nejaká Božia pravda, my budeme bojovať za slobodu prejavu,“ povedal na záver svojho vystúpenia smerom k europoslancom.

Znepokojenie a kritiku v EÚ vyvolalo Orbánovo nedávne vyhlásenie, že trest smrti musí zostať „na programe dňa“, pretože sa ukázalo, že vládou presadzované sprísnenie trestného práva je nedostatočné. Následne maďarský premiér vyhlásil, že každá členská krajina Európskej únie by mala mať dovolené sama si rozhodnúť, či zavedie, či nezavedie trest smrti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #trest smrti #diskusie