V Rusku schválili zákon o nežiaducich mimovládnych organizáciách

Dolná snemovňa ruského parlamentu v utorok v treťom čítaní schválila zákon o nežiaducich mimovládnych organizáciách, ktorý podľa kritikov kriminalizuje občianske hnutia nepohodlné štátu.

19.05.2015 19:20
debata (121)

Nový zákon, ku ktorému sa má ešte vyjadriť ruský senát a prezident Vladimír Putin, stavia mimo zákon mimovládne organizácie, ktoré za nežiaduce označí generálna prokuratúra.

Podľa ruskej demokratickej opozície je nový zákon ďalším krokom k potlačeniu disentu. Nežiaduce organizácie budú pokutované, ich funkcionári budú poslaní k núteným prácam alebo až na šesť rokov do väzenia. Do kategórie nežiaducich sa môžu dostať prakticky akákoľvek domáce či medzinárodné hnutie, ktoré podľa prokuratúry ohrozuje ruský ústavný poriadok alebo bezpečnosť štátu.

Do zoznamu nežiaducich sa bude oficiálne zaraďovať nepohodlné hnutia ruské ministerstvo spravodlivosti. Svoje slovo bude mať podľa moskovského rozhlasu aj ministerstvo zahraničia a kontrarozvied­ka FSB.

Podľa ruských opozičných aktivistov je cieľom nového zákona „odstrihnúť“ ruské mimovládne skupiny od ich zahraničných partnerov. Zákon dáva štátu nové nástroje postihu po neslávne známom zákone o „zahraničných agentoch“ z roku 2012. Ten pokutuje organizácie, ktoré využívajú zahraničné granty a vystavuje ich ponižujúcim byrokratickým procedúram.

Rusko začalo brániť mimovládnym a neziskovým organizáciám v kontaktoch so zahraničím od roku 2012, keď sa svojho tretieho mandátu na čele štátu ujal Putin. Moskva tvrdí, že západné štáty sa snažia destabilizovať politický systém a spochybniť tradičné hodnoty ruskej spoločnosti založenej na centralizovanej štátnej moci, mohutnej armáde a pravoslávnej viere.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Rusko #mimovládne organizácie