Bola nálož výstraha či pokus vraždiť?

Nachádzala sa pod cestujúcimi smrtonosná pasca alebo sa v batožinovom priestore skrývalo nebezpečné varovanie? Zatiaľ stále nie je jasné pozadie paniky, ktorá v nedeľu vypukla v bulharskom autobuse, ktorý smeroval z Prahy do Varny.

20.05.2015 09:13
autobus, Bulharsko Foto:
Zničený turistický autobus na snímke z júla 2012 v Burgase. Nájdenie trhaviny v autobuse na linke z Prahy do Varny oživilo v Bulharsku obavy z nového teroristického útoku. Zdá sa však, že muž, ktorý po vystúpení v Brne nechal nebezpečnú batožinu vo vozidle, nemal v úmysle zabíjať.
debata (1)

Podozrivú batožinu našiel šofér, keď zastavil na odpočívadle pri Budapešti. Vypol motor, pretože cítil podozrivý zápach. Prezrel úložné priestory a objavil batožinu, ku ktorej sa nikto z pasažierov neprihlásil. Okamžite privolal políciu, keď zistil, že v nej niekto nechal kanister s benzínom a nálož v trúbke.

V Bulharsku sa vynorili smutné spomienky na leto 2012, keď samovražedný atentátnik spáchal útok na turistický autobus v Burgase. (Masaker mal protižidovský motív – stáli za ním islamskí radikáli, ktorí si vybrali za obete izraelských turistov.)

Vyšetrovatelia v aktuálnom prípade nemôžu zatiaľ vylúčiť ani pokus o terorizmus (zjavne však nie z náboženských pohnútok). Kriminalisti ešte nedali odpoveď, či nástražný systém bol zostrojený tak, aby došlo k výbuchu. Cestujúci, ktorému mala patriť nebezpečná batožina, údajne vystúpil v Brne. Autobus neskôr pokračoval v jazde aj cez slovenské územie.

Georgi Iliev, vyšetrovateľ, ktorý sa zaoberal prípadom v Burgase pre tromi rokmi, sa nazdáva, že na pasažierov naozaj striehla hrozba smrti: „Podľa mňa je to klasický pokus o teroristický čin. Vykonávateľ urobil všetko, čo bolo v jeho silách, aby mu vyšiel atentát,“ upozornil Iliev.

Naopak, viacero bulharských médií sa prikláňa k názoru, že ide o zákerný prejav boja medzi konkurenčnými autobusovými prepravcami. Dopravcovi, ktorý prevádzkuje spomínanú linku do Varny, v minulosti niekto podpálil v Prahe jeho vozidlo. S verziou výstrahy súhlasí napríklad bezpečnostný analytik Slavčo Velkov: „Plán takzvaného útoku mohol zosnovať niekto z konkurencie tejto autobusovej dopravnej spoločnosti.“ Napriek tomu je však stále otázne, či neznámy podozrivý cestujúci mal za úlohu iba vystrašiť autobusovú spoločnosť, alebo bol pripravený preliať krv. Polícia zatiaľ neposkytla podrobnosti o nebezpečnej batožine.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #Bulharsko #nálož