Porošenko: Ukrajina je vo vojne s Ruskom

Ukrajina je v "ozajstnej vojne s Ruskom", vyhlásil v rozhovore s britskou stanicou BBC ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý sa pred rokom ujal moci a prakticky okamžite musel začať riešiť problém so separatizmom na východe krajiny.

20.05.2015 09:47
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (232)

Konflikt si medzitým podľa neho vyžiadal životy 1800 vojakov a takmer 7000 civilistov a prezident sa obáva, že protivník chystá ďalšiu ofenzívu.

„Povedzme si na rovinu – bojujeme nie so separatistami, ktoré podporuje Rusko, ale je to naozajstná vojna s Ruskom,“ povedal.

Moskva kategoricky popiera priame zapojenie do konfliktu, avšak Porošenko pripomenul zajatie dvoch príslušníkov ruských špeciálnych síl pri Luhansku. Podľa ruského ministerstva obrany sú síce zajatcami bývalí ruskí vojaci, avšak v čase zajatí neboli v aktívnej službe.

Podľa Porošenko nie je žiadny dôvod písať výraz „ruskí vojaci“ v úvodzovkách: stačí prísť do Kyjeva a pozrieť sa na „skutočné dôstojníkov ruských špeciálnych síl“, ktorí na Ukrajinu prišli bojovať a zabili „jedného z mojich vojakov“.

„Aké ďalšie dôkazy musíme predložiť Rusku, že sú to ich vojaci, ich regulárne jednotky a ich vojna a agresie?“ pýtal sa.

Skutočnou príčinou vojny je podľa neho skutočnosť, že ukrajinský ľud vyšiel do ulíc, aby požadoval podpis dohody s Európskou úniou, proti bolo jedine Rusko.

„Ale nepýtam sa Ruska o dovolenie, či smieme do Európy. Pýtam sa Ukrajincov, čo si želajú. A oni si želajú byť súčasťou veľkej európskej rodiny,“ podotkol. „Som skutočne šťastný, že EÚ drží dvere pre Ukrajincov otvorené. A práve to bolo skutočnou príčinou vojny. Práve to viedlo pred rokom k anexii Krymu,“ povedal Porošenko. Tá podľa neho spôsobila katastrofu medzi krymskými Tatármi, „podobnú genocíde“.

Ukrajina bude podľa neho bojovať, ale hlavným cieľom je mier. Jeho dosiahnutie vyžaduje dve veci: uzatvorenie hranice pre ruské vojská a zbrane a stiahnutie všetkých ruských síl, pretože bez nich by k žiadnej občianskej vojne nedošlo, povedal ukrajinský prezident.

Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi síce „možno sotva dôverovať“, avšak Porošenko nemá na výber a musí s ním rokovať, pretože si nemyslí, že by ukrajinské územie bolo možné oslobodiť vojenskou cestou. Preto s Putinom uzatváral v Minsku mierové dohody. Ukrajinci sú podľa neho odhodlaní splniť všetky záväzky, musia však byť pripravení na to, že protivník zaútočí.

Prezident uisťoval tiež o odhodlanie uskutočňovať reformy, bojovať s korupciou a zbaviť oligarchu moci, výsledky však budú známe až za tri či štyri roky. Odmietol, že by sám bol oligarchom, biznisu sa ale bohužiaľ nemohol zbaviť, ako sľuboval, pretože je vojna a chýbajú kupci. Keď sa pokúšal predať svoje ruská aktíva, ruská vláda je hneď zabavila.

Na záver sa Porošenko zveril so svojím snom: "Keď už nebudem prezident, chcem sa stať členom parlamentu, Európskeho parlamentu. Až Ukrajina bude členom EÚ – a urobím pre to všetko, čo je možné (…). Viac ako 70 percent Ukrajincov je rozhodne pre EÚ, "povedal.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko