Indonézia a Malajzia pomôžu migrantom

Indonézia a Malajzia sa dohodli, že pomôžu migrantom, ktorí na týždne i mesiace uviazli na mori. Ide o prvý prielom v humanitárnej kríze, ktorá sužuje juhovýchodnú Áziu, informovali tlačové agentúry. Obe krajiny sú ochotné prijať 7000 utečencov, ale dali jasne najavo, že iba dočasne.

20.05.2015 10:27
utečenci, Indonézia Foto: ,
Utečenci z moslimskej menšiny Rohingyov v meste Lhok Sukon v Indonézii.
debata

Viac ako 3000 migrantov už doplávalo do Malajzie a Indonézie, ktoré spoločne s Thajskom začali všetky lode s utečencami mieriace k ich brehom odháňať od svojich hraníc.

Dosiahnutie dohody oznámil malajzijský minister zahraničia Anifah Aman po mimoriadnej schôdzke s šéfmi diplomacie Indonézie a Thajska. Jej cieľom bolo vyriešiť ďalší osud utečencov; väčšina z nich patrí k dlhodobo prenasledovanej menšine Rohingov v Barme, ďalšími sú Bangladéšania utekajúci pred biedou vo svojej krajine.

Aman novinárom povedal, že Malajzia a Indonézia sa dohodli, že poskytnú dočasné útočisko odhadom 7000 migrantov, „pod podmienkou, že budú do roka s pomocou medzinárodného spoločenstva repatriovaní alebo presídlení do inej krajiny“. V Thajsku žiadne tábory pre provizórne ubytovanie utečencov nevzniknú, dodal Aman bez ďalších podrobností.

„Jasne sme vyhlásili, že od nás za žiadnych okolností nemožno očakávať, že by sme sa ujali všetkých utečencov, ak by to malo viesť k prílivu ďalších,“ dodal Aman s tým, že medzinárodné spoločenstvo musí byť zodpovedné za poskytnutie nevyhnutnej podpory a predovšetkým finančnej pomoci v súvislosti s dočasným ubytovaním ohrozených migrantov.

„Vyzývam všetky mimovládne organizácie, všetkých národností a akéhokoľvek vyznania, aby prispeli na pomoc utekajúcim Rohingom,“ dodal malajzijský minister vnútra Ahmad Zahid Hamidi. V Bangkoku vyhlásil námestník ministra zahraničia Udomdej, že Thajsko nie je krajinou, kam by Rohingovia chceli ísť. „Ak vstupujú do thajských vôd, pošleme hliadky, aby zistili, či nie sú zranení alebo chorí. Pokiaľ budú chorí, dopravíme ich ku zdravotníkom. Pokiaľ budú chcieť zamieriť do tretej krajiny, nebudeme im v tom brániť,“ povedal.

Humanitárna kríza v juhovýchodnej Ázii prepukla tento mesiac po tom, čo vlády jednotlivých krajín sprísnili akcie proti pašovaniu ľudí. Niektorí kapitáni pašeráckych lodí svoje plavidlá opustili a nechali stovky migrantov na mori. Humanitárne skupiny odhadujú, že v Andamanskom mori môžu byť tisíce ďalších utečencov v núdzi.

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #indonézia #Malajzia #migranti