Europoslanci migračný plán chválili, časť varovala pred teroristami

Europoslanci v Štrasburgu búrlivo debatovali o novom Európskom programe pre migráciu, ktorého návrh nedávno predložila Európska komisia. Jeho súčasťou je aj presídľovanie a premiestňovanie utečencov v rámci Európskej únie.

20.05.2015 11:50
Migranti, Taliansko Foto:
Taliani zachraňujú migrantov, ktorí sa k sicílskym Syrakúzam doplavili z Líbye. (Archívna snímka)
debata (7)

Časť europoslancov návrh podporila a zdôrazňovala solidaritu v rámci EÚ, iní však naopak kritizovali, že takto sa môžu do Európy dostať teroristi; ďalším zase prekážalo, že návrh počíta aj s potápaním pašeráckych lodí, čo môže viesť k úmrtiu nevinných.

„Je potrebné uvoľniť obrovský tlak na niektoré krajiny. Komisia chce svojim návrhom ukázať, ako chce konkrétne prejaviť solidaritu v EÚ,“ uviedol na úvod podpredseda EK Frans Timmermans. Podľa jeho slov nejde len o najviac preberané kvóty týkajúce sa prerozdeľovania utečencov, ale návrh má za cieľ viesť k dlhodobejšej stratégii, ktorá všetko rieši komplexným spôsobom.

Timmermans zdôraznil, že sa musia tiež riešiť skutočné príčiny migrácie, diskutovať o tom s tretími štátmi. Rovnako je dôležité vracať domov tých cudzích štátnych príslušníkov, ktorí nemajú nárok na azyl. „Podľa nášho názoru nie je prijateľné povedať“ áno, zastavte umieranie na mori „, ale potom už mlčať o tom, čo robiť s tými, ktorí boli zachránení,“ dodal Timmermans. „Európa poskytne pomoc tým, ktorí ju potrebujú, ale bude to zároveň namierené proti tým, ktorí sa ju snažia zneužiť,“ doplnil ho eurokomisár pre imigráciu Dimitris Avramopulos.

Niektoré európske krajiny už dali najavo, že s návrhom prerozdeľovania utečencov v EÚ nesúhlasí. Ozvali sa napríklad Briti, Poliaci, Maďari as povinnými kvótami nesúhlasí ani česká vláda.

„Vítam vyhlásenie Komisie, že tí, ktorým bude odmietnutý azyl, sa vrátia späť,“ uviedol nemecký europoslanec Manfred Weber z Európskej ľudovej strany (EPP). „My Komisiu podporíme, ten návrh je dobrý,“ dodal a vypočul si hlasný potlesk, ale aj prejavy nesúhlasu.

Taliansky europoslanec Gianni Pittella z frakcie socialistov a demokratov označil migračný balíček za „bod obratu“. „Ak by jedno slovo malo zhrnúť túto stratégiu, tak je to solidarita. Solidarita s členskými štátmi, na ktorých je najväčší ťarcha migračnej záťaže,“ dodal.

Podľa britského poslanca Timothyho Kirkhopea z frakcie konzervatívcov a reformistov (ECR) majú európske krajiny povinnosť navzájom si pomáhať. „To by však nemalo oslabiť základné princípy medzinárodného práva. Nemalo by ísť o nejaký vnútený postup,“ dodal s tým, že si nemyslí, že by prerozdeľovanie utečencov v EÚ bolo vhodným nástrojom na riešenie súčasnej krízy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #europoslanci #kvóty pre cudzincov #migranti #solidarita #pašerácke lode