Kiska: Ukrajina má právo aj šancu vstúpiť do EÚ

Prezident Andrej Kiska v Kyjeve vyhlásil, že Ukrajina má právo na členstvo v Európskej únii.

20.05.2015 15:25
Kiska, Porošenko Foto: ,
Prezident Andrej Kiska s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom počas návštevy v Kyjeve.
debata (981)

Tento cieľ si pred sebou stavia hostiteľ Petro Porošenko, podľa ktorého práve snahy Ukrajincov o zblíženie s EÚ viedli Rusko k rozpútaniu vojny na východe krajiny.

„Slovensko podporuje proces rozširovania EÚ,“ povedal Kiska podľa agentúry Unian. Upozornil súčasne, že ak má Ukrajina o členstvo záujem, potom musí splniť všetky požadované požiadavky. Upozornil však, že podľa dohody o EÚ má každá európska krajina, ktorá spĺňa potrebné kritériá, právo na členstvo. „Ukrajina má právo a má šancu stať sa členom EÚ,“ zdôraznil prezident podľa Unian.

Porošenko poďakoval svojmu hosťovi za „absolútne pevný postoj“ Slovenska a EÚ a vyhlásil, že sankcie voči Rusku by mali zostať zachované, pokiaľ nebudú úplne splnené mierové dohody z Minsku, a to vrátane stiahnutia ruských vojakov z Ukrajiny. Poďakoval tiež za dodávky plynu, ktoré pomohli zlomiť monopol ruského Gazpromu, ako aj za podporu tvárou tvár „ruskej agresii“. „Na Ukrajine nejde o vnútorný konflikt, ani o občiansku vojnu. Fakt prítomnosti ruských vojsk na našom území bol mnohokrát dokázaný. V rôznu dobu bolo na Ukrajine od 4000 do 14 000 ruských vojakov len z pravidelných jednotiek,“ povedal ukrajinský prezident a dodal, že ide o údaje nielen od ukrajinskej rozviedky, ale aj rozviedok členských krajín NATO a z ďalších zdrojov. Napriklad družice zaznamenali, ako ruskí vojaci prekračujú hranice.

A nejde len o vojakov, ale aj o dodávky obrovského množstva zbraní, vrátane rakety, „ktorá bola použitá na zostrelenie letu MH17“, upozornil Porošenko a dodal, že na palube civilného lietadla, zostreleného vlani v lete na východe Ukrajiny, zahynulo 298 nevinných ľudí. Moskva priame zapojenie do konfliktu na východe Ukrajiny popiera. Zároveň tvrdí, že malajzijský boeing, ktorý dopadol na územie kontrolované separatistami, vraj zostrelili ukrajinské vládne sily.

981 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko