V Skopje pokračujú protesty, premiér rokoval s opozíciou

Štvrtý deň po sebe zostávajú demonštranti v centre Skopje pred úradom vlády, aby prinútili macedónskeho premiéra Nikolu Gruevského k odchodu z funkcie. Konzervatívny premiér medzitým v noci na stredu v Štrasburgu rokoval o riešení hlbokej vnútropolitickej krízy so svojím socialistickým rivalom a opozičným predákom Zoran Zaevom, schôdzka však žiadne konkrétne výsledky podľa agentúry APA nepriniesla.

20.05.2015 15:12
Macedónsko, Skopje, stany, banka, demonštrácia,... Foto: ,
Demonštranti v Skopje.
debata (11)

Rokovania premiéra a opozičného vodcu sprostredkovali poslanci Európskeho parlamentu. Na schôdzke, ktorá sa skončila až nad ránom po desiatich hodinách diskusií, sa zúčastnil okrem iného aj slovenský europoslanec Eduard Kukan a komisár Európskej komisie pre susedskú politiku Johannes Hahn. Podrobnosti o stretnutí za zatvorenými dverami nezverejnili.

Demonštrácia pred úradom vlády v stredu vstúpila do štvrtého dňa, situácia v mieste však zostáva pokojná. Počet stanov a provizórne vybudovaných prístreškov vzrástol podľa agentúry AFP na stovku.

V tábore zotrváva asi 150 ľudí, ktorí si vypočuli Zaevovu nedeľné výzvu, aby pri protestoch vydržali až do premiérovej rezignácie. Gruevského, ktorý odchod z funkcie odmieta, od pondelka podporuje niekoľko desiatok priaznivcov, ktorí sa usídlili pred parlamentom.

Opozícia Gruevskému vyčíta skorumpovanosť vlády, odpočúvanie a zinscenovanie etnických násilností. Premiér obvinenia odmieta a tvrdí, že opozíciu riadi cudzia tajná služba, žiadne dôkazy, ktoré by podporili jeho tvrdenia ale nepredložil.

Macedónsko prežíva najhlbšiu vnútropolitickú krízu od roku 2001, keď sa krajina ocitla na pokraji občianskej vojny. Západ sa teraz opäť obáva, že by demonštrácia mohli prerásť do násilností.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #demonštranti #Macedónsko