Odtajnené listy bin Ládina hovoria o jeho vzťahu k rodine aj plánoch útokov

Zatiaľ, čo plánoval ďalšie masové vraždy Američanov, bol Usáma bin Ládin, skrývajúci sa pred odvetou Spojených štátov, mužom, ktorý zároveň prejavoval veľký záujem o svoju rodinu. Vyplýva to z odtajnených dokumentov, ktoré americkí vojaci zabavili pri likvidácii najhľadanejšieho teroristu sveta v jeho pakistanskom úkryte v roku 2011.

20.05.2015 17:30
Kvéta Foto: ,
Násilná smrť Usamu bin Ládina vyvolala v moslimskom svete vlnu odporu.
debata (16)

Medzi viac ako stovkou dokumentov, ktoré sa po starostlivej revízii vedenie amerických tajných služieb rozhodlo v stredu zverejniť, je tiež doteraz najrozsiahlejšia časť korešpondencie najbližšej bin Ládinovej rodiny a tiež niektoré časti komunikácie medzi šéfom organizácie al-Kajdá a jeho spolupracovníkmi, rovnako ako medzi al-Kajdou a ďalšími teroristickými skupinami.

„Prioritou musí byť zabíjanie Američanov a ich predstaviteľov,“ napísal podľa agentúry AFP bin Ládin v jednom z listov svojim spolupracovníkom.

V inom liste citovanom stanicou CNN zasa nabádal džihádistov v severnej Afrike, aby „netrvali na sformovaní Islamského štátu“ a namiesto toho sa zamerali na útoky proti americkým ambasádam v Sierra Leone či Togu a proti americkým ropným spoločnostiam.

Odnož al-Kájdy v Jemene zase dostala inštrukcie, aby sa nesústredila na útoky proti jemenským úradom a vojakom, ale zamerala sa výhradne na ciele pôvodom zo Spojených štátov.

Zverejnené dokumenty podľa amerických médií poskytujú komplexný obraz muža, ktorý sa skrýval pred pomstou za útoky z 11. septembra a mal obavy z amerických tajných služieb, zároveň ho však napríklad veľmi zaujímal verejný imidž skupiny Al-Kajdá či osud jeho rodiny.

Mnoho listov, ktoré si vymieňal so svojimi synmi a dcérami, vraj ukazuje, ako bol svojimi potomkami milovaný a obdivovaný. V liste jednej zo svojich manželiek sa autor útokov s tisíckami nevinných obetí podľa CNN vyjadruje ako „ohrdnutý milenec“.

Washington dokumenty zverejnil štyri roky po tom, ako ich 2. mája 2011 pri likvidácii bin Ládina v dome v Abbottábáde na severe Pakistanu zabavili členovia elitných jednotiek amerického námorníctva Navy SEALs.

Podľa úradu šéfa tajných služieb museli dokumenty najprv prejsť dôkladnou kontrolou, aby ich zverejnenie neohrozilo bezpečnosť USA a ich občanov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Usama bin Ládin #teroristické útoky #al-Káida