Islamský štát sa už zmocnil časti starobylého mesta Palmýra

Bojovníci Islamského štátu (IS) v stredu ovládli približne tretinu starobylého sýrskeho mesta Palmýra i napriek tomu, že vládne sily počas uplynulého víkendu ich útoky dokázali odraziť.

20.05.2015 19:11 , aktualizované: 19:44
Palmýra, Islamský štát, Sýria Foto:
Palmýra
debata (6)

O postupe sunnitských militantných extrémistov informovala exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, podľa ktorej sa znepriatelené strany vzájomne ostreľujú a vládna armáda v meste uskutočnila taktiež nálety.

Sýrska štátna televízia priniesla správy, podľa ktorých sa militanti z IS pokúsili vstúpiť do severnej časti Palmýry a miestne provládne milície evakuovali obyvateľov.

Podporovatelia IS zverejnili prostredníctvom sociálnych médií zábery, na ktorých podľa nich vidieť bojovníkov v uliciach Palmýry.

Predošlé boje o mesto ležiace 215 kilometrov severovýchodne od Damasku si údajne vyžiadali stovky mŕtvych.

Palmýra (biblický Tadmor) s monumentálnymi ruinami je jedným z archeologických klenotov Blízkeho východu a tamojšie pamiatky z antiky sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Riaditeľ sýrskeho pamiatkového úradu sa obáva ich zničenia extrémistami, podľa stredajšieho vyhlásenia je však v bezpečí niekoľko stoviek sôch, ktoré sa podarilo presunúť na iné miesta.

V Palmýre sa tiež nachádzajú jeden z najväčších zbrojných skladov v Sýrii, vojenské základne, letisko a významná väznica.

Palmýra je miestom rôznych starovekých kultúr

Historické mesto Palmýra ležiace v oáze v púšti v strednej Sýrii bolo jedným z výnimočných miest starovekého sveta, píše agentúra DPA.

Palmýra, ktorá je od roku 1980 zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, slúžila ako miesto, kde sa zastavovali karavány putujúce po niekdajšej obchodnej ceste spájajúcej Čínu, Indiu a Perziu s oblasťou Stredomoria.

„Dejiny Palmýry sú históriou otvorenosti voči svetu a prepájania rôznych kultúrnych vplyvov,“ hovorí riaditeľ berlínskeho Múzea Prednej Ázie Markus Hilgert.

Palmýra zažívala najväčší rozkvet v prvých storočiach nášho letopočtu. Do svojrázneho štýlu sa tu zliali rôzne kultúrne vplyvy: predovšetkým helénsky, rímsky, perzský alebo mezopotámsky.

„Myslíme si, že multikulturalita je vynálezom dneška, ale v Palmýre vidieť, že existovala už oveľa skôr,“ upozorňuje Hilgert.

Vlády nad mestom sa v treťom storočí ujala legendárna kráľovná Zenobio, ktorá svoj vplyv rozšírila až do Egypta. Kvôli tomu si znepriatelila Rímsku ríšu. Boje cisára Aureliana viedli v roku 272 k zničeniu Palmýry.

Mimoriadny význam má súbor stavieb v oblasti pozdĺž niekdajšej kolonády. V dobrom stave sa zachoval amfiteáter aj pohrebisko.

Ak ich radikáli z Islamského štátu zničia, pôjde podľa Hilgerta o nenahraditeľnú stratu pre históriu ľudstva, ale aj pre budúcnosť Sýrčanov. Miesto by sa podľa neho mohlo stať jednou z najväčších turistických atrakcií v Sýrii.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát