OBSE žiada Putina, aby vetoval kontroverzný zákon o mimovládkach

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nepodpisoval zákon o nežiaducich mimovládnych organizáciách, ktorý podľa kritikov kriminalizuje ruskú opozíciu.

20.05.2015 20:26
vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Vladimir Putin
debata (127)

Pokiaľ podľa OBSE zákon vstúpi do platnosti, budú v Rusku ohrozené základné demokratické práva.

Kontroverzný zákon, ktorý po dolnej parlamentnej komore v stredu odhlasoval aj ruský senát, stavia mimo zákona mimovládne organizácie, ktoré za nežiaduce označí generálna prokuratúra.

Môžu byť postihnuté pokutami, ich funkcionári môžu byť poslaní na nútené práce alebo až na šesť rokov do väzenia.

Do kategórie nežiaducich sa môžu dostať prakticky akékoľvek domáce či medzinárodné hnutia, ktoré podľa prokuratúry ohrozujú ruský ústavný poriadok alebo bezpečnosť štátu.

Splnomocnenkyňa OBSE pre slobodu tlače Dunja Mijatovičová vo vyhlásení uviedla, že nejasné a príliš všeobecné formulácie zákona môžu „ohroziť široké spektrum demokratických práv vrátane slobody slova a tlače“.

Vyzvala prezidenta, aby zákon vetoval „v záujme zachovania plurality“.

Jeden z predkladateľov zákona Alexander Tarnavskij agentúre TASS povedal, že zákon mieri hlavne na zahraničné mimovládne a neziskové organizácie.

„V dnešnej dobe si nemožno nevšimnúť, že niektoré zahraničné organizácie sa nesprávajú dobre. Niektoré to robia na žiadosť tajných služieb, iné z iných príčin,“ vyhlásil poslanec.

Rozhodnutie o tom, či právna norma nadobudne platnosť, má teraz po splnení parlamentných procedúr v rukách prezident Putin.

Jeho hovorca Dmitrij Peskov odmietol o jeho mienke špekulovať s tým, že hlava štátu sa rozhodne až po dôkladnom preštudovaní zákona. Kedy sa tak stane, Peskov nepovedal.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Rusko #Vladimir Putin #mimovládne organizácie #OBSE